Корвета „Решителни” се завърна от участие в BLACKSEAFOR

Apr 24

Снимка 5На 24 април 2013 година на корвета „Решителни” с командир капитан трети ранг Борислав Великов се завърна след участие в активацията на Оперативната група за военноморско сътрудничество в Черно море „BLACKSEAFOR”.

На пирса в Пункт за  базиране Варна екипажът на кораба беше посрещнат от командира на пункта капитан първи ранг Тодор Йотов и командирът на дивизион патрулни кораби капитан първи ранг Георги Пенев.

Освен българската корвета, в състава на групата с командир капитан първи ранг Хакан Гюнеш от ВМС на Република Турция, бяха включени турската фрегата „Хейбелиада” – флагмански кораб на съединението, руският голям десантен кораб „Новочеркаск ”, румънската корвета „Мачелариу”, украинският океански миночистач „Черкаси” и грузинският граничен катер „Сухуми”.

В оперативния щаб на групата като офицер за свръзка участва старши лейтенант Ивелин Иванов. По време на плаването като оперативен офицер в щаба, развърнат на борда на фрегатата „Хейбелиада”, работи старши лейтенант Йордан Цветанов.

Активацията даде възможност на екипажа на „Решителни” да проведе 15 дневен задграничен поход и позволи многократно да бъдат отработени съгласно процедурите на НАТО голям брой упражнения.

В периода на активацията бяха посетени пристанищата Варна, Констанца в Република Румъния и Севастопол в Република Украйна.

Предвидените съгласно ръководните документи за активацията епизоди на море бяха отработени в западната част на Черно море, извън териториалното море на черноморските страни. Корабите от Оперативната група проведоха учения по противокорабна отбрана, прилагане на антитерористични мерки, противовъздушна отбрана, тактическо маневриране, търсене и спасяване, управление на корабите в аварийни условия, проверка на кораб нарушител, осветяване на надводната обстановка, включително с цел контрол на корабоплаването, прехвърляне на леки товари и поща, както и свързочни учения.

Част от тези учения (по нанасяне на надводната обстановка, сигнално, по проверка на кораб нарушител и свързочно) бяха ръководени от корвета „Решителни”. В останалите епизоди корабът участва под ръководството на командира на групата и командирите на останалите кораби.

Въпреки ограниченията в изпълнението на пълния обем от задачи при някои сериали, породени от лошите хидро-метеорологични условия, планираните мероприятия бяха проведени и поставените пред българския военен кораб задачи бяха изпълнени.