ЗАВЪРШИ БЪЛГАРО-РУМЪНСКОТО ПРОТИВОМИННО УЧЕНИЕ „ПОСЕЙДОН 2018”

Nov 19

Завърши българо-румънското противоминно учение „Посейдон 2018”, което се проведе от 9 до 17 ноември 2018 г. в териториалното море и прилежащата зона на Република България, домакини на което бяха българските Военноморски сили и град Бургас.

Учението бе насочено към усъвършенстване на нивото на подготовката на личния състав от ВМС по планиране и провеждане на противоминни действия в коалиционен формат.

В „Посейдон 2018” участваха кораби от военноморските сили на Република България, Република Румъния, Република Гърция, както и кораби от Република Германия, Кралство Испания и Република Турция които са в състава на Втората постоянна противоминна група на НАТО (SNMCMG 2) в Средиземно море. Част от групата беше и българският минен ловец „Цибър”.

Заключителен етап от учението беше проведената на 16 ноември в Културен център „Морско казино” в гр. Бургас след походна конференция. На нея бе направен първоначален разбор на учението, обсъдени бяха подготовката и изпълнението на етапите на учението и цялостната организация за провеждането му.

На 17 и 18 ноември корабите, участващи в учението напуснаха пристанище Бургас.