Военноморските сили участваха в учение по сигурността на пристанищата

Apr 24

На 23 и 24 април 2013 година Военноморските сили се включиха в отработването на епизоди от проведеното учение по сигурността на интегрираните пристанища Варна и Бургас.

Учението, планирано от Изпълнителна агенция „Морска администрация” и Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура”, има за цел да се отработи и усъвършенства взаимодействието между структурите, ангажирани със сигурността на пристанищата в Република България.

Особено внимание беше отделено на подобряване съвместимостта и взаимодействието между държавните ведомства и гражданските организации при откриване, извличане и ликвидиране на поставени взривни устройства на териториите на интегрираните пристанища и пристанищните съоръжения.

В работата на съветите по сигурността на пристанищата Варна и Бургас като представители на Военноморските сили участваха офицери от двата пункта за базиране на военноморска база – ВМС. Капитан първи ранг Камен Кукуров и капитан І ранг Радостин Найденов се включиха активно в дейността  на съветите при вземането на решения за реакция и отговор на заложените в сценария на учението кризисни ситуации.

На 23 април дежурни екипи от водолази на Военноморските сили бяха привлечени, съвместно с колегите си от Областно управление „Пожарна безопасност и защита на населението” – Варна, за извършване на подводен оглед на пристанищните съоръжения.

На 24 април два водолазни екипа и два катера от състава на пунктовете за базиране във Варна и Бургас се включиха в съвместната операция по откриване, извличане и ликвидиране на поставени в пристанищата взривни устройства. След като водолазните екипи обследваха пристанищните съоръжения и откриха импровизираните взривни устройства, по предложение на представителите на ВМС в Съвета за сигурност на съответното пристанище, същите бяха извлечени и унищожени в назначените за целта зони.