В СЕЛО СУШИЦА ТЪРЖЕСТВЕНО ОТБЕЛЯЗАХА 75 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА ФЛОТСКИ ГЕРОЙ

Nov 11

На 10 ноември се навършиха 75 години от рождението на старшина I степен Димитър Атанасов Димитров – флотски герой, загинал при изпълнение на войнския си дълг при потушаване на пожар, спасявайки своите другари и кораба, на който е служил.

Всяка година на тази дата военните моряци и жителите на село Сушица – родното място на старшина I степен Димитров, заедно почитат неговата памет, съхранявайки за поколенията споменът за подвига му.

Пред барелефа в родната му къща, да отдадат своята почит заедно с представителна група военни моряци, водена от заместник-командирът на Флотилия бойни и спомагателни кораби капитан I ранг Ванъо Мусински, дойдоха и г-н Валентин Ламбев, народен представител, г-н Илия Милушев – съветник на президента, кметът на община Стражица г-н Румен Павлов, началникът на Националния военен университет бригаден генерал Пламен Богданов, председателят на Общински съвет Стражица г-н Илиян Маринов, кметът на селото г-жа Димитранка Калева, много жители и гости на Сушица. Те поднесоха венци и цветя, след което разгледаха музейната експозиция.

На тържественото събрание и концерт, който се състоя по-късно в читалището на селото, присъства командирът на Военноморските сили контраадмирал Митко Петев. След словото си по случай бележитата годишнина, той предаде на г-жа Калева символичен дар за жителите на Сушица – щурвал и корабна склянка, с който наследниците на старшина I степен Димитров, днешните български военни моряци, засвидетелстват своето преклонение и благодарност за това, че неговите съселяни пазят и предават за поколенията споменът за живота и подвига му.

Тържествените прояви завършиха с проверка-заря, поднасяне на венци  и цветя на паметника на загиналите за Отечеството и празнични илюминации.