СРЕЩА НА ВИПУСКИТЕ НА ФЛОТСКИТЕ СТАРШИНСКО И МИЧМАНСКО УЧИЛИЩА

Nov 10

На 10 ноември 2018 година на строевия плац във войсковия район, където преди повече от четвърт век са марширували и са се обучавали, се срещнаха випускници от Средното старшинско военноморско училище и Мичманското средно военноморско училище.

Инициативният комитет, съставен от възпитаници на двете училища, преди време подема инициативата на дълго подготвяната среща символично „да предаде вахтата” на своите наследници – кадетите от Професионалния старшински колеж към Висшето военноморско училище „Н.Й. Вапцаров”.

Контраадмирал Митко Петев, командир на Военноморските сили, прие строя на кадетите и ги поздрави с празничното събитие.

От името на випуските мичман от запаса Цветомир Вълканов приветства своите колеги, благодари на командването на ВМС за отзивчивостта и на спомоществователите за щедростта, след което предаде на кадетите завета, получен от флотските ветерани преди години – да пазят и множат славните традиции на военноморския старшински корпус.

Контраадмирал Петев приветства дошлите на срещата възпитаници на двете училища, като отбеляза голямото значение на тяхната и на техните наследници служба за успешната дейност на екипажите, разчетите и формированията на ВМС.

Контраадмирал Петев и мичман от запаса Вълканов откриха паметна плоча за събитието, след което с едноминутно мълчание беше почетена паметта на онези колеги и приятели, които вече не са в бойния строй.

На паметника, свидетел на израстването на поколения флотски старшини и мичмани, бяха положени венци и цветя.