КОНТРААДМИРАЛ МИТКО ПЕТЕВ УЧАСТВА В МЕЖДУНАРОДНА КОНФЕРЕНЦИЯ НА ТЕМА „ФАЛШИВИТЕ НОВИНИ НА ИСТИНСКИТЕ ТРОЛОВЕ”

Nov 10

На 9 ноември 2018 година в София се проведе международна конференция на тема „Фалшивите новини на истинските тролове”, организирана от Атлантическия клуб и дигиталната национална коалиция.

Командирът на Военноморските сили на Република България контраадмирал Митко Петев беше сред участниците в конференцията, на която беше представена политиката на Европейската комисия за борба с дезинформацията онлайн и резултатите от предприетите до момента мерки срещу фалшивите новини. Сред тях е изготвеният наскоро Кодекс за добри практики за борба с дезинформацията в интернет.

Присъстващите в залата експерти се обединиха в извода, че  фалшивите новини са бичът на нашето съвремие. По време на форума бе обсъдено и влиянието на дезинформацията върху отбраната и националната сигурност.

„Колкото и силна и мощна да е една армия, ако се допусне фалшивите новини да подкопаят волята и морала за водене на бойни действия, то тази армия става неспособна да изпълни своите задължения. Най-важно е по време на провежданите учения да бъдат отработени варианти за защита и противодействие на т.нар. операция за влияние – това е нов вид  бойна операция, която цели чрез използване на изкривена информация да се промени волята на военнослужещия да участва във военния конфликт.” Това сподели контрадмирал Петев пред репортер на военния канал по време на конференцията.