ВЪВ ВАРНА ПОЧЕТОХА ПАМЕТТА НА ЗАГИНАЛИ ПО ВРЕМЕ НА КРИМСКАТА ВОЙНА ФРЕНСКИ МОРЯЦИ

Nov 09

На 9 ноември 2018 година пред паметника на френските войници и моряци, загинали във Варна по време на Кримската война (1854-1855 г.), се състоя кратка церемония за отдаване на почит и поднасяне на венци и цветя.

На събитието, което се организира само няколко дни преди церемониите по случай 11 ноември и честването на стогодишнината от Примирието от 1918 година, присъстваха посланикът на Франция в България господин Ерик Льобедел, областният управител г-н Стоян Пасев, заместник-кметът на община Варна г-н Коста Базитов, заместник-командирът на Военноморските сили флотилен адмирал Георги Пенев, почетният консул на Франция във Варна господин Недялко Неделчев, районните кметове на Варна, представители на френската общност в града и ученици от гимназията с изучаване на френски език.

В периода на Кримската война Варна е етапен пункт по пътя на френско-британския експедиционен корпус към театъра на военните действия. Вследствие на холерна епидемия голям брой войници погиват и са погребани първоначално в района на днешната Морска градина, а по-късно е изграден и паметникът, разположен по пътя за кв. Виница.

Сигналист от Представителния духов оркестър на ВМС изпълни френски траурен сигнал за мъртвите, а на паметника бяха положени венци и цветя в знак на почит към паметта на загиналите и починалите по време на Кримската война.