ВОЕННИ МОРЯЦИ И ВЕТЕРАНИ ПОЧЕТОХА ПАМЕТТА НА КАПИТАН І РАНГ ГЕОРГИ КУПОВ

Nov 08

SONY DSC

На 8 ноември 2018 година, по случай 106-та годишнина от успешната торпедна атака на миноносеца „Дръзки” срещу крайцера „Хамидие” по време на Балканската война, по инициатива на клуб „Военни моряци” към Столичната организация на СОСЗР и на командването на Военноморските сили, се състоя военен ритуал на гроба на капитан І ранг Георги Купов, командвал българския боен кораб по време на бойните действия през 1912 година.

Пред паметната надгробна плоча на флотския герой в Централния софийски гробищен парк бяха дошли да отдадат своята почит представителна група военни моряци, членове на СОСЗР и на Съюза на ВНВУ, ШЗО и РВГ.

В словото си за историческото събитие капитан І ранг Ваньо Мусински, заместник-командир на флотилия бойни и спомагателни кораби, подчерта значимостта на успешните бойни действия на българските моряци през войната, които доказват способността им да защитават морските граници на Родината.

Думи на преклонение пред делото на командира на миноносеца изказаха още председателят на Столичната организация на СОСЗР бригаден генерал от запаса Стефан Стефанов, председателят на СВВНВУ, ШЗО и РВГ мичман I ранг (сега старши лейтенант) от запаса Атанас Илев, к.д.п., полковник от запаса Спирдон Спирдонов, главен редактор на изданията на СОСЗР и председателят на клуб „Военни моряци“ капитан I ранг от запаса Георги Методиев.

Отец Илиян от Софийската митрополия отслужи панихида, след което присъстващите отдадоха почит с едноминутно мълчание,  по време на което прозвуча тръбен сигнал, изпълнен от сигналист от Представителния духов оркестър на ВМС.

Пред паметника, на който бяха поставени часови от Националната гвардейска част, бяха поднесени венец от името на командира на Военноморските сили контраадмирал Митко Петев и цветя от присъстващите моряци и ветерани.