НАВЪРШИХА СЕ 106 ГОДИНИ ОТ ПЪРВАТА БЪЛГАРСКА МОРСКА ПОБЕДА

Nov 08

По случай 106-та годишнина от успешната атака на миноносеца „Дръзки” срещу турския крайцер „Хамидие”, по време на Балканската война през 1912 година, военноморските сили и военноморския музей организираха провеждането на военен ритуал за отдаване почит на героите, отдали живота си за Отечеството.

Пред кораба-музей „Дръзки” и паметника на капитан І ранг Димитър Добрев, командвал отряда торпедоносци по време на бойните действия, бяха строени почетен караул и Представителният духов оркестър на флота.

Флотилен адмирал Георги Пенев, заместник-командир на ВМС, прие строя и поздрави матросите със славната годишнина.

В словото си пред официалните гости, офицерите от Щаба на ВМС и командирите на военни формирования от гарнизона, ветераните и гражданите на Варна, директорът на музея д-р Мариана Кръстева припомни историческите събития и тяхното значение за развитието на българската войска в годините след това.

Председателят на Сдружение „Клуб миноносец „Дръзки” капитан І ранг от запаса Васил Кръстев връчи на директора на музея открит от родолюбив българин и предаден на членовете на Сдружението артефакт – траурна лента от венец, положен на погребението на командира на миноносеца капитан І ранг Георги Купов.

Венци и цветя на признателност поднесоха областният управител на област Варна, заместник-кметът на Община Варна, заместник-командирът на ВМС, представители на Варненска и Великопреславска Света митрополия, областна дирекция на МВР-Варна, военно-патриотичните съюзи и Военноморски клуб Варна.

Ритуалът завърши с преминаване на почетния караул в тържествен марш пред кораба-музей „Дръзки” и паметника на капитан І ранг Димитър Добрев.