ТЪРЖЕСТВЕН РИТУАЛ ПО СЛУЧАЙ ГОДИШНИНАТА ОТ СЪЗДАВАНЕТО НА БЪЛГАРСКАТА ЗЕМСКА ВОЙСКА И БОЕВЕТЕ ПРИ СЛИВНИЦА ПРЕЗ 1885 ГОДИНА

Nov 07

По случай 140 години от създаването на Българската земна война и 133 години от победата при Сливница през Сръбско-българската война 1885 г., на 7 ноември 2018 г. във Варна се проведе военен ритуал за полагане на цветя и цветя, провеждане на заупокойна молитва и изпълнение на шоу-спектакъл от представителни блок курсанти.

Организатори на събитието бяха Военноморските сили, Националният военен университет “Васил Левски”, Висше военноморско училище “Никола Йонков Вапцаров” и Териториален отдел-Варна на Изпълнителна агенция “Военни клубове и военно-почивно дело”, със съдействието на Община Варна и Варненската и Великопреславска Света митрополия.

Строят на почетния караул и Представителното духов оркестър, пред “Паметника на приморци, загинали в Сръбско-българската война 1885 г.”, беше приет от контраадмирал Митко Петев, командир на Военноморските сили. Беше отслужена заупокойна молитва за загиналите за свободата и независимостта на България.

Венци и цветя на признание поднесоха областния управител на област Варна, командир на ВМС, представители на Община Варна и общински съвет Варна, Варненска и Великопреславска Света Митрополия, областна дирекция на МВР-Варна, районни кметства, военно-патриотични съюзи и Военноморски клуб Варна.

Пред в присъствието на гости и граждани на Варна курсантите от Реставционния блок на Националния военен университет “Васил Левски”, заедно с Представителното духов оркестър на ВМС, демонстрираха изпълнението на строевите хватки и движения.

Униформите и оригиналното въоръжение от периода на войните за национално обединение бяха ярки допълнения към великолепното изпълнение на бъдещите офицери. Под ръководството на подполковник Евгени Пенчев, командвани от капитан Ивелин Тодоров, те създадоха уникална атмосфера и по един наистина привлекателен и привлекателен начин накарали зрителите на спектакъла да усетят величието и непреходността на делото на нашите велики предшественици.