Съюзното военноморско командване на НАТО в Нортууд оценява високо участието на Военноморските сили на България в операции и учения на Алианса

Oct 18

Съюзното военноморско командване на НАТО (MARCOM) оценява  високо активното ежегодно участие на България в операцията “Sea Guardian” в Средиземно море, както и приноса на страната ни към Постоянните военноморски групи на Алианса. Това заяви президентът Румен Радев на съвместна пресконференция с командира на MARCOM вицеадмирал Клайв Джонстън, след проведената среща в щаба на командването в Нортууд.  

В срещата в Съюзното военноморско командване, където се планират и контролират всички морски дейности на Алианса, участва и командирът на Военноморските сили контраадмирал Митко Петев като член на делегацията, водена от държавния глава. Съвместните операции и учения, в които България участва, както и сътрудничеството на българските Военноморски в рамките на НАТО, бяха акцент в разговорите. Беше обсъден и ходът на операцията “Sea Guardian”, която се провежда в Средиземно море с цел осъществяване на свобода на мореплаването, възпиране и противодействие на тероризма.

В днешно време, в този динамичен и несигурен свят, сигурността се гарантира с изграждане на адекватни отбранителни способности. Това е нашата основна задача като съюзници, заяви президентът Румен Радев в отговор на въпрос за обстановката на сигурност в Черноморския район и предприеманите от Алианса мерки.

Отбелязахме отличната организация и провеждане на тазгодишното българско национално военноморско учение с международно участие “Бриз-2018”, в което се включиха 25 бойни и спомагателни кораби от 11 държави и общо личен състав от над 2300 души, изцяло подготвено и ръководено от командири от българските ВМС, заяви президентът Румен Радев. Той посочи, че към учението има подчертан интерес за участие от съюзни военноморски сили, тъй като предоставя отлични възможности за тренировка на редица сценарии на операция по морска сигурност в отговор на криза и подобряване на оперативната съвместимост.

Вицеадмирал Клайв Джонстън благодари за участието на страната ни в мисиите, ученията и дейностите, осъществявани под ръководството на MARCOM. Той даде висока оценка на българските офицери, заемащи високи длъжности в щаба.

На среща с военните моряци, работещи в Командването, президентът Румен Радев отбеляза, че придобитият им опит допринася за постигането на по-голямата съвместимост на нашите Военноморски сили. 

 

Снимките са от сайта на Съюзното военноморско командване на НАТО (MARCOM).