МИНЕН ЛОВЕЦ „ЦИБЪР” ЗАМИНАВА НА 39 ДНЕВНО ЗАДГРАНИЧНО ПЛАВАНЕ

Oct 09

На 9 октомври, вторник, 2018 година в пункт за базиране Варна се проведе ритуал по тържествено изпращане на минен ловец „Цибър” от състава на Трети отряд противоминни кораби, който заминава на 39 дневно задгранично плаване. Като част от втората постоянна противоминна група кораби на НАТО (SNMCMG 2), корабът ще участва в учението на ВМС на Турция –„NUSRET” в Егейско море, българо-румънското учение „Посейдон 2018” в Черно море и ще посетят пристанищата Измир и Чанаккале в Република Турция и пристанище Батуми в Република Грузия.

Екипажа бе поздравен от командира на Военноморските сили контраадмирал Митко Петев, който им пожела безаварийно плаване и  успешно изпълнение на поставените задачи. Беше отслужен молебен за здраве и успехи.

По късно отново в пункт за базиране Варна се проведе ритуал по откриване на възстановено хелингово съоръжение.

На 24.ІІ./8.ІІІ.1904 година е сключен договор между правителството на България и фирмата “Шнайдер и Сие” за доставката на три 97-тонни миноносци и други военни материали. Понеже миноносците не могат да пристигнат по море, е решено да бъдат доставени на части във Варна. Възниква необходимостта за построяване на хелинг, с който монтираните миноносци да се спуснат на вода и за докови ремонти. Определената за него площадка има подвижни пясъци и дъното трябва да се укрепва – в края на 1905 година започва поставянето на блокове под водата, което  продължава и през 1906 година На 15 октомври 1907 година хелингово съоръжение е пуснато в експлоатация, като изважда миноносец с  маса от 97.5 тона  за  24 минути.

Сегашните възстановителни дейности на подемно-спусковата количка от хелинговото съоръжение са проектирани и извършени от „НПНС Индустриал” ЕООД с управител господин Пламен Пенчев.