ПРЕДСТАВИТЕЛНА ЧАСТ НА ВОЕННОМОРСКИТЕ СИЛИ УЧАСТВА В ПРАЗНИКА НА ДОБРИЧ

Sep 25

На 25 септември 2018 година, по случай годишнината от възвръщането на Добрич в пределите на България и празника на града, почетен караул и Представителният духов оркестър на Военноморските сили участваха в празничните прояви, организирани съвместно с общинската администрация и Варненска и Великопреславска Света митрополия.

Празничната програма започна с военен ритуал и панихида в памет на загиналите в боевете за Добрич във Военното гробище музей.

Командирът на ВМС контраадмирал Митко Петев прие строя на почетния караул, след което Негово Високо преосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Йоан отслужи заупокойна молитва.

На събитието присъстваха народни представители от добрички избирателен район, генералният консул на Руската федерация във Варна, генералният консул на Република Турция в Бургас, областният управител, председателят на Общински съвет Добрич, кметът на община Добричка, делегации от побратимени на Добрич градове, представители на общински и държавни институции, ветерани, много граждани на Добрич.

Присъстващите отдадоха почит на героите с минута мълчание, падане на колене и поднасяне на венци и цветя.

По късно през деня в квартал „Рилци“ беше тържествено открита композиция от кръст за храброст и три паметни плочи с имена на загиналите от 53-ти пехотен полк, част от 7–ма рилска дивизия, участвала в Добричката епопея през 1916 година. Тя се намира на стената на народно читалище „Пробуда“.

На събитието присъстваха кметът на Добрич, народни представители, кметът на Община Добричка, областният управител на област Добрич и заместникът му, общински съветници, представители на политически сили, жители на квартала, граждани.

Откриването на мемориала започна с военен ритуал за приемане строя на представителна част на Военноморските сили. Кръстът за храброст и трите паметни плочи бяха осветени от архиерейския наместник на Добричка духовна околия иконом Иван Дойчев.

Признателните потомци сведоха глава и с едноминутно мълчание почетоха паметта на героите. Пред паметните знаци бяха поднесени бяха венци и цветя.