ВОЕННОМОРСКИТЕ СИЛИ УЧАСТВАХA В ПРАЗНИЧНИТЕ ПРОЯВИ ПО СЛУЧАЙ ДЕНЯ НА НЕЗАВИСИМОСТТА

Sep 22

На 22 септември 2018 г. представителни части на Военноморските сили участваха в тържественото отбелязване на 110-та годишнина от обявяването на Независимостта на България в градовете Варна и Бургас.

Началото на празничният ден във Варна беше даден с ритуал по тържествено издигане на националното знаме и празничен молебен за България.

На площад „Независимост“ строят на почетния караул беше приет от флотилен адмирал Георги Пенев, заместник-командир на ВМС. Свещеници от Варненска и Великопреславска Света митрополия отслужиха празничен молебен.

Ритуалът завърши с преминаване на почетния караул в тържествен марш.

По случай празника във всички големи гарнизони на страната беше организиран показ на въоръжение, техника и оборудване, използвани от Българската армия. На Морска гара Варна военните моряци представиха на гражданите част от въоръжението и бойната техника във флота.

Военноморските сили се включиха и в историческите възстановки „Българската армия от Аспарух до днес“, които се проведоха на голямата поляна до Аспарухов вал. Събитието беше организирано по случай 140 години от създаването на Българската армия и 110 години от обявяването на Независимостта на Република България.

В спектакъла участваха клубове за исторически възстановки от страната, които показаха пред публиката униформи от различни периоди в развитието на армията, автентични оръжия и техника. Освен на възстановките, публиката имаше възможност да види военни машини, малки и големи се докоснаха до пустинните котки на военните полицаи, видяха отблизо следово куче на гранична полиция, както и съдържанието на криминалистическо куфарче.

Военните моряци обраха овациите с представения „въздушен десант‘, при който парашутисти от подразделението за специални операции на ВМС извършиха скок от вертолет на авиобаза „Чайка“ и се приземиха в района на мероприятието, развявайки националния трибагреник.

В Бургас празникът започна с тържествен ритуал по издигане на националното знаме на площад „Атанас Сиреков”, пред сградата на община Бургас и празничен молебен за благоденствието на Независима България, отслужен от представители на Българската православна църква. 

Строят на представителните блокове на Военноморските сили, Сухопътните войски и Военновъздушните сили беше приет от началника на щаба на флотилия бойни и спомагателни кораби капитан І ранг Велко Велков.

По късно на паметника на 24-ти пехотен Черноморски полк, пред Военен клуб Бургас, се проведе ритуал по поднасяне на венци и цветя и отдаване на военни почести на загиналите за свободата и независимостта на Република България войни.

На тържествената церемония присъстваха заместник кмета на град Бургас Лорис Мануелян, заместник областния управител Севдалина Турманова, представители на държавната и местна власт.

По същото време в района на Морска гара Бургас се проведе статичен показ на специализирано въоръжение и техника от състава на военни формирования от гарнизон Бургас.