ПРЕДСТАВИТЕЛНИ ЧАСТИ ОТ ВОЕННОМОРСКИТЕ СИЛИ УЧАСТВАХА В ЧЕСТВАНЕТО НА ДЕНЯ НА СЪЕДИНЕНИЕТО

Sep 06

На 6 септември 2018 г. представителни части от формированията на Военноморските сили участваха в тържествените прояви по случай 133-та годишнина от Съединението на Княжество България и Източна Румелия.

Във Варна, на паметната плоча на Княз Александър І Батемберг, пред сградата на Държавния архив, се състоя ритуал по полагане на венци и цветя с участието на Представителния духов оркестър на ВМС и почетен караул от ВВМУ „Н.Й. Вапцаров”.

След края на ритуала Представителният духов оркестър поведе общоградско шествие до „Паметника на приморци, загинали в Сръбско-българската война 1885 г.”, пред сградата на Община Варна, в което се включиха представители на областната и общинската администрации, командири на военни формирования и офицери от Щаба на ВМС, ветерани, граждани и гости на Варна.

С военен ритуал пред паметника беше почетена паметта на загиналите във войните за Съединението на България.

Строят на почетния караул беше приет от заместник-командирът на ВМС флотилен адмирал Георги Пенев. Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан, в съслужение със свещеници от митрополията, отслужи заупокойна молитва.

Венци и цветя на паметника поднесоха областният управител на област Варна, кметът на община Варна, председателят на Общинския съвет, заместник-командирът на Военноморските сили, депутати, районни кметове, представители на държавни и неправителствени организации, ветерани и граждани.

Почетният караул и оркестърът преминаха в тържествен марш пред паметника.

В Бургас, от 10:00 ч., на площад на площад „Атанас Сиреков”, пред сградата на Община Бургас, се проведе военен ритуал по тържествено издигане на националното знаме, с участието на представителни части от гарнизона. Строят на представителните блокове на Военноморските сили, Сухопътни войски, Военновъздушните сили прие началникът на гарнизон Бургас флотилен адмирал Мален Чубенков – командир на Флотилия бойни и спомагателни кораби.

След този ритуал, пред „Паметника на 24-ти Черноморски полк”, до сградата на Военен клуб Бургас, се състоя военен ритуал по полагане на венци и цветя на с участието на представителните части и беше отслужена заупокойна молитва. На тържествената церемония присъстваха областният управител на област Бургас Вълчо Чолаков, представители на държавната и местна власт, ветерани и граждани.