Във Варна пристигат корабите от BLACKSEAFOR

Apr 04

BLACKSEAFOR-2005-clearНа 5 април 2013 година, на Морска гара Варна пристигат корабите от Оперативната група за военноморско сътрудничество в Черно море BLACKSEAFOR.

Бойните кораби ще се съберат на 05 април 2013 г. и след сформиране на съединението, на 09 април 2013 г., ще отплават за изпълнение на задачите.

Това е втората активация под командването на турските ВМС, в която ще вземат участие кораби от всички черноморски държави, като флагман на групата ще бъде турската корвета „ХЕЙБЕЛИАДА” /TCG HEYBELIADA/. От българска страна участие ще вземе корвета „РЕШИТЕЛНИ” /BGS RESHITELNI/ с командир капитан ІІІ ранг Борислав Великов, от ВМС на Румъния корвета „МАЧЕЛАРИУ” /ROS MACELLARIU/, от Грузия граничен катер „СУХУМИ” /GCG SOKHUMI/, от  Руската федерациядесантен кораб „НОВОЧЕРКАСК” /RFS NOVOCHERKASK/, от ВМС на Украйна базов миночистач „ЧЕРКАСИ” /UPS CHERKASY/.

Освен екипажа на кораба, представители на българските ВМС участват в  бреговия щаб – старши лейтенант Ивелин Иванов и в корабния щаб – старши лейтенант Йордан Цветков.

Командир на BLACKSEAFOR е капитан І ранг А. Хакан Гюнеш /А. Hakan GÜNEŞ/ от ВМС на Република Турция.

На море ще бъдат отработени епизоди по отразяване атаките на въздушен противник, тактическо маневриране, търсене и спасяване на бедстващи кораби на море, контрол на търговското корабоплаване и др. Корабите от BLACKSEAFOR ще посетят пристанищата Констанца – Р. Румъния и Севастопол – Р. Украйна.

Развръщането на Оперативната група за военноморско сътрудничество в Черно море ще завърши на 23 април 2013 година.

На 5 април 2013 година от 12.00 часа на борда на флагманския кораб – турската корвета „ХЕЙБЕЛИАДА” /TCG HEYBELIADA/ ще се проведе пресконференция на командира на оперативната група „BLACKSEAFOR”.

Каним представителите на медиите, желаещи да присъстват на пресконференцията, да заповядат  на 5 април 2013 година в 11.45 часа на Морска гара Варна.

На 6 и 7 април 2013 година от 14.00 до 17.00 ч. корабите от BLACKSEAFOR ще бъдат отворени за посещения от граждани и гости на гр.Варна.