Съвместно компютърно подпомагано учение се провежда във военноморската база

Apr 03

Снимка 1От 1 до 5 април 2013 г., едновременно на две места – в Пункта за базиране Бургас и в НВУК „Чаралица”, се провежда компютърно подпомагано командно-щабно учение от разпределен тип на симулационната система JCATS на противоминна тактическа група.

В учението участват офицери от щаба на военноморската база, дивизион миночистачни кораби, дивизион патрулни кораби и НВУК „Чаралица”. Целта е да се усъвършенстват уменията на офицерите от щаба на дивизион миночистачни кораби по планирането, организирането и управлението на противоминните сили при участие в операция в отговор на криза.

За първи път контрол на учението се осъществява от НВУК „Чаралица”, а старшият и обучаемият щаб са развърнати  в Центъра за подготовка на кадри КИС на Пункт за базиране – Бургас.

 Планирането на учението е извършено под ръководството на командира на военноморската база комодор Митко Петев.

 Заместник командирът на базата капитан І ранг Мален Чубенков отговаря за провеждането му, а за директори на учението са назначени началникът на щаба на военноморската база капитан І ранг Георги Русев и командирът на НВУК „Чаралица” полковник Богомил Гълъбов.