ВОЕННИТЕ МОРЯЦИ УЧАСТВАХА В ТЪРЖЕСТВАТА НА „ПЕТРОВА НИВА”

Aug 19

На 18 август 2018 г., с военен ритуал, под патронажа на президента на Република България и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев, в местността „Петрова нива” беше отбелязана 115-та годишнина от героичното Илинденско-Преображенско въстание.

Святата местност, където през 1903 година се провежда Конгресът на Одринския революционен окръг, стана средище на родолюбци от цялата страна, които преклониха глава пред паметта на загиналите герои.

Негово Високопреосвещенство Сливенския митрополит Йоаникий отслужи заупокойна молитва в храм-костница „Света Петка”.

Пред „Паметника на Петрова нива” бяха построени  представителните блокове на Националната гвардейска част със бойните знамена, на Сухопътните войски,   Военноморските сили и Военновъздушните сили от гарнизон Бургас.

На събитието присъстваха президентът на Рeпублика България и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев, заместник министър-председателят по икономическата и демографската политика Валери Симеонов, заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Димитър Илиев, командирът на Военноморските сили контраадмирал Митко Петев, командирът на флотилия бойни и спомагателни кораби и началник на Бургаски гарнизон флотилен адмирал Мален Чубенков, командирът на Националната гвардейска част бригаден генерал Илко Йорданов, кметът на община Малко Търново Илиян Янчев.

Сред гостите на тържеството бяха председателят на Съюза на тракийските дружества в България Красимир Премянов, заедно с представители на дружества от цялата страна, депутати от Народното събрание и Европейския парламент, представители на Министерството на отбраната, лидери на политически партии, много граждани и гости.

Слова произнесоха президентът на Република България, кметът на община Малко Търново и председателят на Съюза на тракийските дружества в България.