139-АТА ГОДИШНИНА ОТ СЪЗДАВАНЕТО НА ВОЕННОМОРСКИТЕ СИЛИ БЕШЕ ТЪРЖЕСТВЕНО ОТБЕЛЯЗАНА В ГРАД ВАРНА

Aug 12

С тържествени ритуали днес, 12 август, в гр. Варна беше отбелязана 139-ата годишнина от създаването на Военноморските сили. В тях участваха президентът и върховен главнокомандващ Въоръжените сили на Република България Румен Радев, заместник-министърът на отбраната Анатолий Величков, началникът на отбраната генерал Андрей Боцев, висши офицери от Българската армия, представители на държавната и местната власт.

По традиция в този празничен ден бяха връчени дипломите и първите офицерски пагони на курсантите от „Випуск Ботевски“ на Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров“.

В обръщението си към младите флотски офицери заместник-министърът на отбраната Анатолий Величков им пожела да бъдат решителни и да носят в сърцата си неудържимия плам на предците за победа. 

„В днешните тревожни времена, когато съсредоточието в Черноморския регион предполага изграждането на огромни енергийни проекти, а успоредно с тях и нарастване на военните потенциали на останалите морски държави, политическата воля на ръководството на Министерството на отбраната е да доведе до край проектите за модернизация и да изгради нови бойни способности на Военноморските сили“, заяви той.

Заместник-министърът на отбраната благодари на преподавателския и ръководния състав на Морското училище, които с всеки випуск доказват, че имат визия да развиват такива кадри, необходими и за морската индустрия, и за военния флот.

Младите офицери от „Випуск Ботевски“ на Висшето военноморско училище бяха поздравени и от началника на отбраната генерал Андрей Боцев.

„Вие сте новото поколение, което ще допринесе за повишаване на подготовката на Българската армия и за гарантиране на морския суверенитет на страната ни. На вас ще разчитаме в бъдеще за развитието на Военноморските сили“, посочи в обръщението си към випускниците генерал Андрей Боцев и им пожела много успехи и висок боен дух.

След церемонията гостите на празника на Военноморските сили наблюдаваха елементи от операция по морска сигурност за задържане на плавателен съд.

По-късно с военен ритуал беше открита паметна плоча, поставена на стената на вълнолома на Морска гара Варна от организацията на евреите в България „Шалом” в знак на признателност към варненската общественост и българските моряци.