ТЪРЖЕСТВЕНИ МЕРОПРИЯТИЯ ПО СЛУЧАЙ ПРАЗНИКА НА ВОЕННОМОРСКИТЕ СИЛИ В БУРГАС

Aug 08

На 8 август 2018 г. (сряда) в град Бургас в тържествена обстановка беше отбелязана 139та годишнина от създаването на Военноморските сили на Република България.

В тази връзка в града се проведоха множество мероприятия, свързани с отбелязване на празника.

Преди обяд в Драматичен театър „Адриана Будевска“ командирът на ВМС контраадмирал Митко Петев даде пресконференция по повод празника за представителите на медиите. На пресконференцията присъстваха командирът на Флотилия бойни и спомагателни кораби флотилен адмирал Мален Чубенков, главният секретар на областна администрация Бургас Валентин Люцканов и заместник-кметът на община Бургас по култура и образование Йорданка Ананиева.

По късно се проведе тържествено събрание-концерт с участието на Представителния духов оркестър на ВМС. На събранието командирът на ВМС награди отличили се военнослужещи от военните формирования, дислоцирани в Пункт за базиране Бургас. По повод празника награди бяха връчени и от името на областния управител на Бургаска област, кмета на община Бургас и от изпълнителния директор на Пристанище Бургас ЕАД г-н Диян Димов.

Във връзка с празника и в знак на благодарност за отличната съвместна дейност и безкористна подкрепа контраадмирал Петев награди с Военноморски флаг областния управител на Бургаска област г-н Вълчо Чолаков и кмета на община Бургас г-н Димитър Николов, а директорът на ОД на МВР Бургас старши комисар Калоян Калоянов бе удостоен с адмиралтейска грамота.

Надвечер пред Паметника на моряка в Морската градина на град Бургас се проведе  ритуал по полагане на венци и цветя в памет на загиналите военни моряци, последван от празнично шествие от Паметника на моряка до площад „Атанас Сиреков”. На площада пред сградата на община Бургас се състоя кулминацията на празничните мероприятия за града – спектакълът „Вълни”, изнесен от Представителния духов оркестър на флота .

Тържествата по повод празника продължиха в град Свети Влас с концерт на Представителния духов оркестър за гражданите и гостите на града.