ЗАПОЧНА НАЦИОНАЛНОТО ВОЕННОМОРСКО УЧЕНИЕ С МЕЖДУНАРОДНО УЧАСТИЕ „БРИЗ 2018”

Jul 13

От 13 до 22 юли 2018 година, Военноморските сили на Република България провеждат националното военноморско учение „Бриз 2018” отворено за участие на ВМС от страни членки на НАТО (от Плана на Българската армия за 2018 година). Учението се провежда в териториалното море, прилежащата зона и изключителната икономическа зона на Република България и в полигони, които са обявени своевременно.

Българските ВМС ще участват с 16 бойни и спомагателни кораби и катери, 2 вертолета и с 930 души личен състав. В учението ще се включат и два самолета от българските Военновъздушни сили и представители от Сухопътни войски.

В учението „Бриз 2018” ще вземат участие:

ВМС на Белгия с група за обследване на плитководни райони (Very Shallow Waters (VSW) team);

ВМС на Гърция с патрулен катер „DANIOLOS”;

ВМС на Италия с мобилен център за контрол на морския трафик;

ВМС на Полша с щабни офицери;

ВМС на Румъния с щабни офицери;

ВМС на САЩ със самолет от патрулната авиация P-8 “POSEIDON”;

ВМС на Турция с подводница “GÜR”, патрулен катер “IMBAT”, и самолет от патрулната авиация CN-235;

ВМС на Франция с кораба за управление „MARNE”; 

В учението участват и двете постоянни групи кораби на НАТО от силите за отговор на Алианса – Втората постоянна група кораби на НАТО (SNMG2) с три кораба:

  • холандската фрегата „DE RUYTER”,
  • турската фрегата „FATIH”;
  • румънската фрегата „REGЕLE FERDINAND”;

и Втората постоянна група противоминни кораби на НАТО (SNMCMG2) с три кораба:

  • германския спомагателен кораб „RHEIN”;
  • турския минен ловец „ANAMUR”;
  • румънския базов миночистач „LUPU DINESCU”.

         Двадесет и втория “Бриз” през 2018 г. продължава традицията  от предишните си издания, да се отработи междуведомственото сътрудничество в многонационална среда, с активното участие на 20 държавни организации, институции и ведомства от 4 министерства, местни органи на управление и неправителствени и частни организации в целия процес на  планиране, подготовка и ръководство на учението. В сериалите на „Бриз 2018” се  включват:

Областна администрация Бургас;

Община Бургас;

Български червен кръст;

Изпълнителна агенция „Морска администрация”;

Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура”;

Държавно предприятие “Ръководство на въздушното движение”;

Регионална дирекция „Гранична полиция”-Бургас;

Областна дирекция на МВР – Бургас;

Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” – Бургас;

„Районен център 112” – Бургас;

Регионална здравна инспекция – Бургас;

Център за спешна медицинска помощ – Бургас;

Съвместен координационен център за авиационно и морско търсене.

Пристанище „Бургас” ЕАД;

МБАЛ – Варна към ВМА (Военноморска болница);

„Поддържане чистотата на морските води” АД;

Басейнова дирекция за управление на водите в Черноморския район;

„Космос Шипинг” АД;

„УМБАЛ – Бургас” АД;

Регионална инспекция по околната среда и водите – Бургас.

Общо в учението ще участват 11 държави с 25 бойни и спомагателни кораби и катери, 1 подводница, 4 самолета, 5 вертолета и 2340 военнослужещи от военноморските сили на България, Белгия, Гърция, Германия, Италия, Полша, Румъния, САЩ, Турция, Франция, Холандия, Втората постоянната група кораби на НАТО и Втората постоянната група противоминни кораби на НАТО от силите за отговор на Алианса, както и 124 души от 20 държавни организации, институции и ведомства от 4 министерства, местни органи на управление, неправителствени и частни организации.

Основната идея на учението е да се повиши оперативната съвместимост и взаимодействието между ВМС на участващите в учението страни чрез отработване участието им в операция за морска сигурност в отговор на криза, както и да се сертифицира кораб на Военноморските сили на Република България – фрегата „Верни” съгласно методиката за оценка на НАТО – MAREVAL.

Усилията по време на учението са насочени към усъвършенстване на нивото на подготовка на личния състав от ВМС по планиране и провеждане на морска операция в коалиционен формат, по противодействието на конвенционални и неконвенционални заплахи чрез водене на широк спектър от бойни действия на море (борба с въздушен, надводен и подводен противник, противоминни действия, контрол на корабоплаването; действия срещу асиметрични заплахи)  и издигане нивото на координация с правителствени и неправителствени организации и институции при реакция на кризи и защита на населението, действия при ликвидиране на пожар на борда на търговски кораб в пристанище, противодействие на нелегален трафик на оръжие по море, съвместна операция по спасяване на голям брой хора на море, ограничаване на петролен разлив на море.

След преминаване на пълния процес на планиране по стандартите на НАТО, се сформира Щаб и многонационално корабно оперативно съединение. Планирането на учението се извърши под ръководството на командира на ВМС контраадмирал Митко Петев, който е и общ ръководител на „Бриз 2018”.  Офицер, провеждащ учението и директор на учението е флотилен адмирал Георги Пенев – заместник-командир на ВМС. Началник на Щаба на ръководството на учението е капитан І ранг Камен Кукуров – началник на отдел в Щаба на ВМС.

Командир на многонационално корабното оперативно съединение е флотилен адмирал Мален Чубенков – командир на Флотилия бойни и спомагателни кораби.

В учението се използва фиктивен сценарий, който пресъздава обстановка в различни точки от света. По този начин българските военни моряци ще имат възможност да се подготвят да посрещнат предизвикателствата на днешния ден съвместно със съюзните ВМС и партньорите от правителствени и неправителствени организации и институции.   

По време на  учението „Бриз 2018” се провежда операция за Морска сигурност в отговор на криза. Фактическите действия се провеждат при следните етапи – предварителна подготовка (разкриване щаб за контрол на учението /EXCON/, пристигане на чуждестранните кораби в Бургас), предпоходна подготовка в базови условия, учения и епизоди на море и заключителен етап (дискусия, разбор и разформироване на съединението).

В програмата на учението са включени спортни и протоколни мероприятия:

На 14 юли /събота/ 2018 г.

от 13.00 ч. до 18.00 ч. чуждестранните военни кораби, базирани на пристанище Бургас, ще бъдат отворени за посещение от гражданите и гостите на града.

На 15 юли /неделя/ 2018 г.

 – от 09.00 ч. до 16.00 ч. ще се проведат традиционните спортни мероприятия като състезания по волейбол в Спортна зала кв.”Меден рудник”,  по плуване в открит басейн в Морска градина и теглене на въже на Пристанище Бургас.

На 16 юли /понеделник/ 2018 г.

– командирите на чуждестранните кораби ще се срещнат с областния управител на област Бургас и кмета на град Бургас.

– от 15.00 до 15.30 часа е пресконференцията на командирите на чуждестранни групи и кораби в Културен център „Морско казино”.

На 19 юли /четвъртък/ 2018 г. от 08.30 до 14.00 часа, от борда на фрегата „Верни”, гостите на учението и представителите на медиите ще имат възможност да наблюдават различни епизоди от учението на море и на брега:

  • „Ликвидиране на последиците от терористичен акт – борба с пожар на борда на кораб в пристанище Бургас
  • „Оказване на съдействие на органите на МВР за извършване на бордова инспекция на търговски кораб, заподозрян в незаконен трафик на оръжие”.
  • „Операция по спасяване на голям брой бедстващи хора на море”.
  • „Ограничаване на петролен разлив на море”.
  • „Евакуация на ранен от борда на кораб”.
  • „Отразяване атаки на въздушен противник (ПВО на кораба)”.
  • „Артилерийска стрелба по въздушна цел”.
  • „Атака на подводница от единичен кораб с използване на противоподводни бомби”.
  • „Артилерийска стрелба от вертолет AS 565 MB по морска цел”.
  • „Отдаване на чест при среща на военни кораби на море”.
  • „Отразяване на асиметрични атаки на море (FIAC)”.
  • „Овладяване на наблюдателен пост на паравоенно формирование от морска група за специални операции”.