60 ГОДИНИ ОТ СЪЗДАВАНЕТО НА ПЪРВИ ДИВИЗИОН ПАТРУЛНИ КОРАБИ

Jul 06

На 10 юли 1958 г. със заповед № 00169 на командващия Военноморски флот е сформиран Първи отделен дивизион противолодъчни кораби. През изминалите шест десетилетия военното формирование се утвърждава като водещо от състава на Военноморските сили. Тук получават моряшка закалка поколения офицери, старшини и матроси. В дивизиона са служили един министър на отбраната, един началник на отбраната, един заместник – началник на отбраната и петима командващи на Военноморските сили.

На 06 юли 2018 г. в Пункт за базиране Варна в района на Първи дивизион патрулни кораби с тържествено вдигане на военноморските флагове и флаговете за разцветяване бе чествана 60-та годишнина от създаването дивизиона.

На тържеството присъстваха заместник-началникът на отбраната вицеадмирал Емил Ефтимов – командир на дивизиона от 2001 до 2003 г.,  командирът на Военноморските сили контраадмирал Митко Петев – командир на дивизиона от 2006 до 2007 г., националният военен представител в Съюзното командване по операциите в НАТО контраадмирал Кирил Михайлов – командвал  дивизиона от 2009 до 2011 г.,  заместник-командирът на Военноморските сили флотилен адмирал Георги Пенев – командир на дивизиона от 2011 до 2013 г., заместник-командирът на Флотилия бойни и спомагателни кораби капитан I ранг Ваньо Мусински – командир на дивизиона от 2013 до 2015 г., бивши командири на дивизиона, членове на „Клуб Първи дивизион патрулни кораби”, представители на командването на  Военноморските сили, ветерани, офицери и старшини  служили в дивизиона и гости.

         За постигнати отлични резултати и висок професионализъм при изпълнение на служебните задължения военнослужещи от дивизиона бяха наградени от министъра на отбраната, началника на отбраната, командира на ВМС, командира на Флотилия бойни и спомагателни кораби и командира на формированието капитан I ранг Петко Якимов.

Председателят на „Клуб Първи дивизион патрулни кораби” капитан II ранг о.з. Спартак Джуров награди с парична награда трима от отличилите се старшини от формированието.