Министърът на отбраната Красимир Каракачанов откри паметник на кан Тервел

Jun 28

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов откри днес, 28 юни, внушителен паметник на българския владетел кан Тервел в град Свети Влас. Поводът е 1300-годишнината от победата на кан Тервел над арабския халифат при Константинопол. Министър Каракачанов преряза лентата на паметника заедно с Йордан Динев, председател на фондация „Българска памет – братя Диневи“.

„Откриването на паметника на този велик български владетел е добър знак за това, че във времена на нихилизъм и джендърски идеологии българинът не се предава, а пази и възражда националните и православните ценности“, заяви министърът на отбраната. „След паметника в Свети Власт ще има и други монументи в страната, които ще напомнят на поколенията, че кан Тервел е спасил не само България от ислямизация, но и Европа“, подчерта министър Каракачанов.

На тържествената церемония присъстваха членовете на инициативния комитет за честването на бележитата годишнина – акад. Антон Дончев, проф. Николай Михайлов и проф. Стоян Райчевски, както и командирът на Военноморските сили контраадмирал Митко Петев, командирът на флотилия бойни и спомагателни кораби флотилен адмирал Мален Чубенков, представители на местната власт и граждани.

Венци и цветя пред паметника бяха положени от името на Министерството на отбраната, фондация „Българска памет – братя Диневи“, Военноморските сили и от признателни граждани.