КОМАНДИРЪТ НА ВМС УЧАСТВА НА ГОДИШНАТА КОНФЕРЕНЦИЯ НА ЦЕНТЪРА НА НАТО ЗА ПОДГОТОВКА ПО МОРСКИ ВЪЗПИРАЩИ ОПЕРАЦИИ

Jun 11

От 5 юни до 7 юни 2018 г. командирът на Военноморските сили на Р. България, контраадмирал Митко Петев взе участие в 9-то издание на „Годишна конференция на Центъра на НАТО за подготовка по морски възпиращи операции” (NMIOTC), в гр. Суда на остров Крит, Р. Гърция.

Конференцията е един от най-значимите форуми в сферата на морската сигурност и събира на едно място представители на ВМС, правоприлагащите органи, морската индустрия и образователни институции не само от НАТО и Европейския съюз, но и от други държави по света. На настоящото издание на мероприятието присъстваха висши офицери от военните флотове на Бразилия, Гърция, Италия, Румъния, Върховното командване на НАТО по трансформациите, Военноморското командване на НАТО, Командването на операцията на ЕС за борба с миграцията в Средиземно море (EUNAVFOR MED Sophia), както и над 130 участника от цял свят.

Темата на конференцията тази година беше „Постигане на оперативна ефективност и подобрени способности при осигуряване на сигурността на море”, като командира на българските ВМС беше един от основните лектори във втория ден на конференцията. Лекцията на контраадмирал Митко Петев, разглеждаща различни варианти за постигане на ефективност на операциите и подобряване на способностите за осигуряване на морска сигурност, беше приветствана от участниците и постави основите на ползотворни дискусии.

За първи път, в конференцията участваха съвместно двама висши офицери от България – контраадмирал Петев и началника на Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров”, флотилен адмирал Боян Медникаров.