ВОЕННОМОРСКИТЕ СИЛИ УЧАСТВАХА В ТЪРЖЕСТВЕНО ОТБЕЛЯЗВАНЕ НА 2 ЮНИ

Jun 02

На 2 юни 2018 година във Варна, Бургас и Свети Влас се проведоха военни ритуали по повод тържественото отбелязване на 2 юни – ден на Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България и 142-та годишнина от смъртта на поета-революционер.

В ритуала по полагането на венци и цветя на признателност пред паметника на Христо Ботев в Морската градина на град Варна участваха Представителният духов оркестър на Военноморските сили и почетен караул. Командирът на Военноморските сили контраадмирал Митко Петев прие строя на военните моряци.

Заупокойна молитва в памет на загиналите за България отслужиха свещеници от Варненска и Великопреславска Света Митрополия.

Венци и цветя на признателност бяха положени от областният управител, кметът на Община Варна, командирът на Военноморските сили, политически партии и народни представители от 44 Народно събрание, Общинският съвет, държавни институции, неправителствени организации, учебни заведения, много граждани и гости на града.

Пред паметника на Христо Ботев в Морската градина на град Бургас бяха положени венци и цветя в памет на великият поет и революционер и загиналите за свободата на България.

Деня на Ботев и загиналите за свободата и независимостта на Република България бе отбелязан и в град Свети Влас с ритуал по поднасяне на венци и цветя пред паметната плоча на Христо Ботев.

Ритуалите се проведоха с участието на представителен блок от Флотилия бойни и спомагателни кораби, Представителния духов оркестър на ВМС на Република България и Представителния духов оркестър на община Бургас.

На тържественото отбелязване на 2-ри юни присъстваха Началникът на гарнизон Бургас и командир на Флотилия бойни и спомагателни кораби флотилен адмирал Мален Чубенков, кметът на община Бургас г-н Димитър Николов, заместник-областният управител на Бургас г-жа Севдалина Турманова, официални лица от кметство Свети Влас, представители на фондация „Българска памет”, общественици, граждани и гости.