ЗАПОЧНА КУРСА ПО МОРСКА СИГУРНОСТ ПОД НАСЛОВ „ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВА ПРЕД СИГУРНОСТТА В МОРСКИТЕ ЗОНИ НА ЕС“

May 28

Военноморските сили участват като съорганизатори на курса по морска сигурност под наслов „Предизвикателства пред сигурността в морските зони на ЕС“, който започна днес, 28 май, във Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров“. Форумът е част от официалния календар на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз и ще се проведе в рамките на 4 дни – до 1 юни 2018 г. Целта на курса е военнослужещи и цивилни служители от държавите-членки на ЕС да повишат познанията си по морската стратегия за сигурност на ЕС.

В откриването на международния форум участваха заместник-командира на ВМС флотилен адмирал Георги Пенев, началникът на Висшето военноморско училище флотилен адмирал проф. д.в.н. Боян Медникаров и заместник-началникът по учебната и научната дейност – капитан I ранг проф. д-р Калин Калинов. Те представиха пред участниците част от географските особености на България и културно-историческото наследство на страната.

Флотилен адмирал Пенев изнесе лекция на тема „Военноморските сили като подходящ инструмент за борба с хибридните заплахи във морското пространство”.