ВОЕННИ МОРЯЦИ СЕ ПРЕКЛОНИХА В ЗНАК НА ПОЧИТ И УВАЖЕНИЕ ПРЕД ПАМЕТТА НА СВОИТЕ ЗАГИНАЛИ ПРЕДШЕСТВЕНИЦИ

May 18

Датата 19 май е влязла завинаги в историята на Флотилия бойни и спомагателни кораби. Това е ден, в който днешните военни моряци се прекланят в знак на почит и уважение пред паметта на своите загинали предшественици.

Днес 18 май 2018 г., на паметните плочи на Мемориалния комплекс във Пункт за базиране Бургас се проведе военен ритуал и панихида в памет на загиналите при изпълнение на воинския си дълг военни моряци.

В своето слово командирът на Флотилия бойни и спомагателни кораби флотилен адмирал Мален Чубенков напомни за събитията, довели до гибелта на 12-те военноморски миньори, загинали на 05 декември 1916 година в района на село Свети Никола /днес град Черноморец/ при обезвреждане на морска мина, на 15 -те военни моряка от торпедоносеца „Смели” загинали на 19 май 1943 година на нос Акин, на 7– те военни моряка от торпедоносеца „Дръзки”, загинали на 15 октомври 1942 година и за старшина ІІ степен Стефан Михалев Димитров от град Созопол, загинал, спасявайки кораба от пожар и своите другари на 9 декември 1973 година. Флотилен адмирал Чубенков подчерта, че този ден ще бъде винаги ден на преклонение пред паметта на военните моряци, отдали живота си за благото на род и родина.

Заупокойна молитва и панихида отслужи отец Стилиян от град Черноморец. Гости на събитието бяха кметът на град Черноморец Добри Добрев, контраадмирал от запаса Георги Мотев, близки и роднини на загиналите. Венци и цветя бяха поднесени от флотилен адмирал Чубенков, кмета на град Черноморец, официалните гости, военнослужещи и цивилни служители от Флотилията и от близките на загиналите моряци .

Заупокойна молитва и панихида бе отслужена и на паметника на загиналите на 19 май 1943 година военни моряци от торпедоносеца „Смели”, издигнат на нос Акин. Под звуците на корабна сирена бяха поднесени цветя на паметника, а от борда на моторен катер във водата бе спуснат венец.

Близките на загиналите военни моряци благодариха на командването на Флотилията за това, че достойните мъже, загинали при изпълнение на воинския си дълг, не са и никога няма да бъдат забравени.