ИЗЛОЖБА НА МОРСКИ УНИФОРМИ БЕШЕ ОТКРИТА ВЪВ ВОЕННОМОРСКИЯ МУЗЕЙ

May 05

В навечерието на Деня на храбростта и празника на Българската армия, във Военноморския музей беше открита изложбата „Българската морска униформа – отражение на своята епоха“.

Изложбата представя униформи на български морски офицери, подофицери и матроси и най-характерните елементи към тях. В нея са включени повече от сто предмета от фонда на Военноморския музей, като сред тях са офицерският мундир с еполети от началото на ХХ век, принадлежал на лейтенант Георги Антонов и непоказвана до момента униформа на контраадмирал Иван Вариклечков.

Униформените облекла, аксесоарите към тях – пагони, наръкавни знаци, кокарди, колани, шарфове и др., и богатият снимков материал дават представа за развитието на българската военноморска униформа от създаването на флота през 1879 г. до наши дни. Флотските униформи отговарят на международно приетите норми и са част от общата моряшка традиция, а едновременно с това са специфична илюстрация на прехода от една епоха в друга и на влиянието на големите морски сили.

Изложбата беше открита от директорът на военноморския музей д-р Мариана Кръстева и командирът на Военноморските сили контраадмирал Митко Петев.

На събитието присъстваха командирите на военни формирования от гарнизона, офицери от Щаба на флота, ветерани, членове на военно-патриотични и родолюбиви организации, граждани и гости на града.