НАГРАДИХА УЧЕНИЦИ – АВТОРИ НА ИСТОРИЧЕСКИ ЕСЕТА, ПОСВЕТЕНИ НА ГЕРОИ НА БЪЛГАРСКИЯ ВОЕНЕН ФЛОТ

Apr 27

Днес, 27 април, в една от изложбените зали на Военноморския музей, се състоя церемония за обявяване и награждаване на победителите от конкурса за историческо есе, посветено на моряците-герои от войните за национално обединение.

По случай 150 години от рождението на капитан І ранг Димитър Добрев и 130 години от рождението на капитан-лейтенант Кирил Минков, командването на Военноморските сили и ръководството на Военноморския музей обявиха през месец февруари две теми, по които ученици от осми до дванадесети клас да представят своите виждания за флотските герои.

Командирът на Военноморските сили контраадмирал Митко Петев и директорът на Военноморският музей д-р Мариана Кръстева връчиха почетни грамоти и предметни награди на осем ученици – петима от Варна и по един от  София, Кърджали и Петрич, които представиха в конкурса своите творби по темите „Един български флотоводец в изпитания и победи (капитан І ранг Димитър Добрев)” и „За героизма няма давност (капитан-лейтенант Кирил Минков)”.

17-годишният Симеон Бочев и Христо Николов, на 18 години, ученици от  СУ за ХНИ „К. Преславски“ – Варна, в съавторство написаха есе за капитан І ранг Димитър Добрев.

Другите участници – Яница Николова, на 14 години, 17-годишната Николина Панчева, и двете също от СУ за ХНИ „К. Преславски“ – Варна, Атанас Петров, на 17 години, от ГПЧЕ „Йоан Екзарх” във Варна, 14-годишната Калина Илиева от СГСАГ „Христо Ботев” – София, Момчил Димов, на 16 години, от СУ „Отец Паисий” с природо-математическа насоченост в Кърджали и 18-годишната Елена Таракова от ПГИТ „Проф. д-р А. Златаров” – Петрич, посветиха своите творби на капитан-лейтенант Кирил Минков.

В приветствието си към младите автори, контраадмирал Петев и д-р Кръстева подчертаха не само много добрите литературни достойнства на представените есета, но и ярко открояващите се въпроси, които те поставят пред себе си, пред своите връстници и към всички нас – за честта и отговорността да бъдеш наследник на герои, за нашия дълг към род и Родина, за нашето отношение към историческите ни корени и националните ни традиции.