Представителният духов оркестър на Военноморските сили с концертни изяви зад граница

Mar 02

Снимка 1От 15 до 18 февруари 2013 година Представителният духов оркестър на Военноморските сили, за трети път, участва в международния фестивал на военните оркестри „Musikparade” във Федерална Република Германия.

Фестивалът се провежда ежегодно от 1999 година, като в него вземат участие оркестри от цял свят. Заедно с българския състав в тазгодишното му издание се представиха военни оркестри от Австрия, Германия, Китай, Русия, Украйна, Полша и Шотландия. Спектакълът „Вълни” на Флотския оркестър предизвика аплодисментите на многохилядната публика в градовете Вецлар, Мюнстер и Кобленц.

От 20 до 24 февруари 2013  година флотският оркестър се включи в 93 – то издание на фестивала във френския град Шалон-сюр-Сон, заедно с оркестри от Полша, Холандия и Франция.

В красивия френски град се намира корабостроителницата „Шнайдер и Сие”, свързана с българската военноморска история, където от 1904 г. до 1908 г. са изработени елементите на торпедоносците „Дръзки”, „Смели”, „Храбри”, „Летящи”, „Строги” и „Шумний”. Корабите са сглобени от 1906 г. до 1908 г. на специално построения във военноморска база Варна хелинг. 

Военните музиканти посетиха корабостроителницата и се докоснаха до нашата флотска история.