Проведе се оперативния сбор на командира на Военноморските сили контраадмирал Митко Петев

Mar 02

На 1 и 2 март 2018 година се проведе оперативния сбор на командира на Военноморските сили контраадмирал Митко Петев.

Основната тема на сбора беше „Развръщане и използване на ВМС в условията на развиваща се военнополитическа криза и прерастването и във въоръжен конфликт”.

На сбора присъстваха заместник-началникът на отбраната вицеадмирал Емил Ефтимов, началникът на Щаба на Съвместното командване на силите флотилен адмирал Димитър Йорданов и началникът на ВВМУ „Н.Й.Вапцаров” флотилен адмирал Боян Медникаров.

Официално бяха поканени областният управител г-н Стоян Пасев и кметът на Община Варна г-н Иван Портних, които представиха актуални проблеми и перспективи за развитието на града и областта.

Пред основния команден състав на военния флот бяха представени доклади и презентации от представители на Щаба на отбраната, Съвместното командване на силите, и началници на отдели в Щаба на ВМС.

По традиция капитан 2 ранг о.з. Атанас Панайотов направи историческа ретроспекция на военно – политическите кризи и въоръжени конфликти на Черно море и река Дунав с участието на ВМС в периода 1879 – 1989 г.

На 2 март, след закриването на оперативния сбор, се проведе анализ на дисциплината във Военноморските сили през 2017 година.