73 ГОДИНИ ОТ СЪЗДАВАНЕТО НА ВОЕННОМОРСКА БАЗА БУРГАС

Dec 15

На 15 декември 2017 г. бургаските военни моряци тържествено отбелязаха  73 години от създаването на Военноморска база Бургас.

На строевия плац в Пункт за базиране Бургас се проведе тържествен военен ритуал по повод празника. Началникът на щаба на флотилия бойни и спомагателни кораби капитан І ранг Велко Велков поздрави личния състав и им пожела да бъдат все така моряци по дух и призвание и да продължават да носят в сърцата си най-съкровените ценности: чест, достойнство, моряшки дълг, професионализъм на море, взаимопомощ и всеотдайност. Той награди отличилите се военнослужещи и цивилни служители.

На днешния ден базов миночистач „Прибой” с командир капитан ІІІ ранг Христо Гинев чества 34-та годишнина, а ракетен катер „Мълния” с командир капитан ІІІ ранг Георги Костадинов 28–та годишнина от вдигането на военноморския флаг на корабите.

Празникът продължи с благотворителен коледен базар за набиране на средства за фондация „Деца на българската армия”. Базарът се организира от флотилия бойни и спомагателни кораби, съвместно с отдел „Югоизточен” при Изпълнителна агенция „Военни клубове и военнопочивно дело”, военните формирования от Бургаски гарнизон и военно окръжие – Бургас.

 

Началото на Военноморска база – Бургас се полага със заповед № 434 от 27 ноември 1944 г. от командира на Морските войски. Базата става достоен приемник на българския Беломорски флот. Първи командир на базата е капитан-лейтенант Игнат Гишин, бивш командир на Морската дружина в Дедеагач. Младият морски офицер е оставил личния си пример като послание – и то е: „Макар и с трудности, пътят на българските военни моряци продължава напред в бъдещето. Дерзайте за България!” Вярата му в бъдещето и просперитета на военноморската база е останала като наследство, както за бургаската общественост, така и за цяла България!

През 2017 година основните усилия на личния състав, ефективно използвайки наличните ресурси, бяха насочени към поддържането на способности за гарантиране на морския суверенитет на Република България и защита на нейните интереси в морските пространства, изпълнение на задачи по търсене и спасяване на море, оказване на помощ на населението при бедствия, участие в ембаргови, хуманитарни, евакуационни, спасителни и други операции в подкрепа на международния мир и сигурност.

Със заслужено удовлетворение посрещат празника екипажите на корабите, които представиха достойно Военноморските ни сили във всички планирани и проведени мероприятия.

Цялостната дейност на корабите би била немислима без осигуряването от бреговите формирования. Във всички тези звена работят всеотдайно, с професионална компетентност и чувство за отговорност много добри специалисти – военнослужещи и цивилни служители.