БАЗОВ МИНОЧИСТАЧ „ШКВАЛ” СЕ ЗАВЪРНА ОТ ЗАДГРАНИЧНО ПЛАВАНЕ

Dec 06

На 6 декември 2017 години в пункт за базиране Бургас, от състава на Флотилия бойни и спомагателни кораби, се проведе ритуал по посрещане на базов миночистач „Шквал” при завръщането му задгранично плаване в състава на Втората постоянна противоминна група кораби на НАТО (SNMCMG2).

„Шквал” се присъедини към групата на 31 октомври, като по време на съвместните плавания участва в провеждането на противоминни операции, операции по оказване на помощ на кораб търпящ бедствие, приемане и предаване на леки товари на ход, буксировка на повреден кораб, търсене и спасяване на море.

Освен това българският миночистач имаше възможност да участва последователно и в ученията на ВМС на Република Гърция „NIRIIS” и на ВМС на Република Турция „NUSRET”, където съвместно с останалите кораби от съединението проведе противоминни операции в района на остров Крит в Средиземно море и залив Сарос в Егейско море.

Докато бе в състава на противоминната група „Шквал” посети градовете Батуми – Република Грузия, Ерегли – Република Турция и Суда на остров Крит – Република Гърция.