НАВЪРШИХА СЕ 120 ГОДИНИ ОТ СЪЗДАВАНЕТО НА ВОЕННОМОРСКА БАЗА ВАРНА

Nov 17

Навършиха се 120 години от създаването на Военноморска база Варна – цитаделата на българските флотски традиции, мястото, където са родени ударните ни сили на море, формированието, превърнало се в първопроходец на евроатлантическата ни интеграция.

Мероприятията по случай 120-та годишнина от създаването на Военноморска база Варна и празника на Пункт за базиране Варна започнаха още през месец октомври.

На 17 ноември 2017 г. в Пункт за базиране Варна се състоя военен ритуал, който започна с тържествено издигане на националното знаме, военноморските флагове и флаговете за разцветяване. Свещеници от Варненската и Великопреславска Света Митрополия отслужиха молебен за здраве и успехи на военните моряци.

На церемонията присъстваха министърът на отбраната господин Красимир Каракачанов, заместник-началникът на отбраната вицеадмирал Емил Ефтимов (командир на Военноморска база Варна от 2009 до 2011 г.), командирът на Военноморските сили контраадмирал Митко Петев, командирът  на Флотилия бойни и спомагателни кораби ВМС флотилен адмирал Мален Чубенков, офицери от  командването на Военноморските сили, командири на военни формирования от Варненския гарнизон, адмирали и офицери от запаса командвали Военноморската база и Пункта за базиране.

По случай празника, със заповед на  министъра на отбраната, бяха наградени военнослужещи и цивилни служители, отличили се с високи постижения и успехи през годината.

Военният ритуал завърши с преминаване на личния състав от формированията на Флотилията, дислоцирани в Пункт за базиране Варна, в тържествен марш.