ФРЕГАТА „ДРЪЗКИ” УЧАСТВА ВЪВ ВОЕННОМОРСКОТО УЧЕНИЕ С МЕЖДУНАРОДНО УЧАСТИЕ НА ТУРСКИТЕ ВМС „NEMO TRIALS 2017”

Nov 06

На 04 ноември 2017 г. приключи военноморското учение на ВМС на Република Турция с международно участие „NEMO TRIALS 2017”. От 30 октомври в учението заедно с фрегата „Дръзки”  участваха и следните кораби и брегови комплекси: фрегата ESPS „BLAZ DE LESO” от ВМС на Испания, турските фрегати TCG „BARBAROS”, TCG „FATIH” и TCG „GAZIANTEP”, кораби от турската брегова охрана, брегови станции и комплекси за радиоелектронна симулация и измерване на инфрачервено излъчване.

За първи път кораб от българските ВМС взе участие в учения по радиоелектронна борба и отразяване атаките на противокорабни ракети. 

По време на сериалите срещу фрегата „Дръзки” бяха симулирани атаки с различен тип противокорабни ракети. Екипажът на практика отработи действията си по радиоелектронно противодействие и тактическо маневриране за отклонение и защита на кораба от противниковото въздействие.

Големият брой участващи сили, както и интензивността  на отработените сериали на море, допринесоха за високата степен на реализъм на тактическия сценарий, повишиха натренираността и професионалната подготовка на екипажа и за пореден път утвърдиха авторитета на българските Военноморски сили в международна среда.

Ръководителят на учението капитан I ранг Нилюфен Чотук от турските ВМС изрази своето задоволство от високото ниво на подготовка и професионализъм на българските военни моряци.

От 7 до 16 ноември фрегата „Дръзки” ще участва в следващото учението на ВМС на Република Турция –  „DOGU AKDENIZ 17”. По време на това участие, за пореден път екипажът на фрегата ще има възможност да докаже своите възможности, способности и умения пред  партньорите ни в НАТО.