Съвместни тренировки на екипажите на вертолетите “Panther” и бордните спасители от пункт за базиране Варна

Feb 22

Снимка 11В морската вертолетна авиобаза „Чайка” продължава подготовката на нови екипи за носене на денонощно дежурство по ВМС за участие в операции по търсене и спасяване и оказване на помощ.

От 19 до 21 февруари 2013 година екипажите на вертолетите “Panther” проведоха тренировъчни полети за търсене и спасяване над суша и море с използване на спасителен кош, носилка и спасителен колан – денем и нощем.

В полетите участваха трима бордни спасители от пункт за базиране Варна, които завършиха подготовката си в дневни условия. След приключване на подготовката им в нощни условия, те ще попълнят екипажите, в които вече са включени колегите им от морския специален разузнавателен отряд и авиобаза „Чайка”.

По време на същите беше даден допуск и на трима втори пилоти за включване в състава на екипажите, извършващи дневни полети за търсене и спасяване над суша и море.

От 1 август 2012 г. екипажи на вертолетите “Panther” носят дежурство, като имат готовност при необходимост да се включат в операции за спасяване човешки живот на море, на бедстващи кораби, плавателни средства и летателни апарати.

Задачите по време на дежурството включват и оказване на помощ и съдействие на държавната и местна власт, институции и организации при природни бедствия, катастрофи и промишлени аварии на територията на областите Варна, Бургас, Добрич, Шумен, Русе, Силистра, Разград и Търговище.