ПРЕДСТАВИТЕЛНИ ЧАСТИ НА ВОЕННОМОРСКИТЕ СИЛИ УЧАСТВАХА В ОТБЕЛЯЗВАНЕ НА 1100 ГОДИНИ ОТ БИТКАТА ПРИ АХЕЛОЙ

Aug 22

На 20 август 2017 г. тържествено бяха отбелязани 1100 години от  битката при река Ахелой.

На празничните мероприятия в град Ахелой присъства президентът на Република България и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев.

Тържествените прояви започнаха на градския стадион „Ахелой” с военноисторическа възстановка на Ахелойската битка от 917 г, в която участваха членове на Сдружение за възстановяване и съхранение на българските традиции „Авитохол” от гр. Варна. След възстановката се проведе общоградско шествие от Народно читалище „Светлина 1934” до паметника на Цар Симеон I в градския парк.

Празникът продължи с тържествен ритуал по посрещане на  президента на Република България от почетен караул от флотилия бойни и спомагателни кораби на ВМС, командван от капитан ІІІ ранг Тодор Георгиев.

На ритуала присъстваха командирът на Военноморските сили контраадмирал Митко Петев, командирът на флотилия бойни и спомагателни кораби флотилен адмирал Мален Чубенков, областният управител на Бургаска област, кметът на община Поморие, кметът на град Ахелой, представители на дължавната и местна власт, които поднесоха  венци и цветя на паметника.

 

22 август 2017 г.

гр. Варна