Военноморските сили навършиха 138 години от своето създаване

Aug 12

Българският военен флот е записал славни страници в своята история, а българските военни моряци винаги са защитавали свободната, обединена и просперираща българска държава. Това каза министърът на отбраната Красимир Каракачанов в поздравлението си към Военноморските сили (ВМС) по повод 138-ата годишнина от тяхното създаване днес, 12 август 2017 г. „Вашата професия е тежка и изисква много себеотдаване от вас и вашите семейства“, подчерта министърът на тържественото събрание – концерт по повод годишнината, което се проведе във Фестивалния и конгресен център във Варна. Той поздрави специално ветераните от флота а към сегашните военнослужещи и цивилни служители във ВМС се обърна с пожеланието да носят службата със съзнанието, че са обичани от българския народ и че България ще разчита на тях. Министърът на отбраната връчи награди на военнослужещи и цивилни служители от ВМС за проявен професионализъм.

Началникът на отбраната генерал-лейтенант Андрей Боцев благодари на ВМС за усилията, които полагат при изпълнението на трите мисии на Българската армия, както и за отличното представяне в ученията със съюзниците и партньорите и специално в националното военноморско учение с международно участие „Бриз 2017“. Той също връчи награди на военнослужещи от ВМС.

На празника на ВМС присъства и президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили на Република България Румен Радев. Поздравителни адреси по случай годишнината бяха изпратени от председателя на Народното събрание Димитър Главчев, министър-председателя Бойко Борисов, министерства, държавни агенции и комисии, дипломатически представителства, командванията на видовете въоръжени сили и представители на местната власт и други.