ЗАПОЧНА НАЦИОНАЛНОТО ВОЕННОМОРСКО УЧЕНИЕ С МЕЖДУНАРОДНО УЧАСТИЕ „БРИЗ 2017”

Jul 14

От 14 до 23 юли 2017 г., Военноморските сили на Република България ще проведат националното военноморско учение „Бриз 2017” отворено за участие на ВМС от страни членки на НАТО (от Плана на Българската армия за 2017 година). Учението се провежда в териториалното море, прилежащата зона и изключителната икономическа зона на Република България и в полигони, които са обявени своевременно.

Българските ВМС ще участват с 13 бойни и спомагателни кораби и катери, 2 вертолета и с над 900 души личен състав. В учението ще се включат и два самолета от българските Военновъздушни сили и представители от Сухопътни войски.

В учението „Бриз 2017” ще вземат участие:

ВМС на Гърция с патрулен катер HS „RITSOS”;

ВМС на Италия с мобилен център за контрол на морския трафик;

ВМС на Полша с щабни офицери;

ВМС на Румъния с ракетен катер „ZBORUL”;

ВМС на Турция с подводница “PREVEZE”, ракетен катер “KILIÇ”, патрулен катер „KARADENIZ EREGLI” и самолет CN-235;

ВМС на САЩ със самолет от патрулната авиация P-8 “POSEIDON”;

Втората постоянната група кораби на НАТО от силите за отговор на Алианса с три кораба:

  • ескадрен миноносец „DUNCAN” от Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия,
  • турската фрегата „YILDIRIM”
  • румънската фрегата „REGЕLE FERDINAND”.

         Двадесет и първия “Бриз” през 2017 г. продължава традицията  от предишните си издания, да се отработи междуведомственото сътрудничество в многонационална среда, с активното участие на 21 държавни организации, институции и ведомства от 4 министерства, местни органи на управление и неправителствени и частни организации в целия процес на  планиране, подготовка и ръководство на учението. В сериалите на „Бриз 2017” се  включват:

         Областна администрация Варна;

         Община Варна;

         Български червен кръст;

ИА „Морска администрация”;

Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура”;

Държавно предприятие “Ръководство на въздушното движение”;

Главна дирекция “Гражданска въздухоплавателна администрация”;

Дирекция “Звено за разследване на произшествия във въздушния, водния и железопътния транспорт”;

Регионална дирекция „Гранична полиция”-Бургас;

Областна дирекция на МВР – Варна;

Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” – Варна;

„Районен център 112”-Варна;

Регионална здравна инспекция – Варна;

Център за спешна медицинска помощ – Варна;

Пристанище „Варна” ЕАД;

МБАЛ – Варна към ВМА (Военноморска болница);

„Поддържане чистотата на морските води” АД;

Басейнова дирекция за управление на водите в Черноморския район;

„Портови флот 99” ЕООД;

„Пилотска Станция Варна – П” ЕООД;

Доброволческо сдружение „Булсар”.

 

Общо в учението ще участват 20 бойни и спомагателни кораби и катери, 1 подводница, 4 самолета, 2 вертолета и над 1700 военнослужещи от военноморските сили на България, Великобритания, Гърция, Италия, Полша, Румъния, САЩ, Турция,  Втората постоянната група кораби на НАТО от силите за отговор на Алианса, както и 83 души от 21 държавни организации, институции и ведомства от 4 министерства, местни органи на управление, неправителствени и частни организации.

         Основната идея на учението е да се повиши оперативната съвместимост и взаимодействието между ВМС на участващите в учението страни чрез отработване участието им в операция за морска сигурност в отговор на криза, както и да се сертифицира кораб на Военноморските сили на Република България – фрегата „Дръзки” съгласно методиката за оценка на НАТО – MAREVAL.

Усилията по време на учението са насочени към усъвършенстване на нивото на подготовка на личния състав от ВМС по планиране и провеждане на морска операция в коалиционен формат, по противодействието на конвенционални и неконвенционални заплахи чрез водене на широк спектър от бойни действия на море (борба с въздушен, надводен и подводен противник, противоминни действия, контрол на корабоплаването; действия срещу асиметрични заплахи)  и издигане нивото на координация с правителствени и неправителствени организации и институции при реакция на кризи и защита на населението, действия при ликвидиране на пожар на борда на търговски кораб в пристанище, противодействие на нелегален трафик/ превоз на мигранти по море, съвместна операция по спасяване на голям брой хора на море.

След преминаване на пълния процес на планиране по стандартите на НАТО, се сформира Щаб и многонационално корабно оперативно съединение. Планирането на учението се извърши под ръководството на командира на ВМС контраадмирал Митко Петев, който е и общ ръководител на „Бриз 2017”.  Офицер, провеждащ учението и директор на Щаба за контрол е капитан І ранг Георги Пенев – началник на Щаба на ВМС. Командир на корабното оперативно съединение е флотилен адмирал Мален Чубенков – командир на Флотилия бойни и спомагателни кораби.

В учението се използва фиктивен сценарий, който пресъздава обстановка в различни точки от света. По този начин българските военни моряци ще имат възможност да се подготвят да посрещнат предизвикателствата на днешния ден съвместно със съюзните ВМС и партньорите от правителствени и неправителствени организации и институции.   

По време на  учението „Бриз 2017” се провежда операция за Морска сигурност в отговор на криза. Фактическите действия се провеждат при следните етапи – предварителна подготовка (разкриване щаб за контрол на учението /EXCON/, пристигане на чуждестранните кораби във Варна), предпоходна подготовка в базови условия, учения и епизоди на море и заключителен етап (дискусия, разбор и разформироване на съединението).

В програмата на учението са включени спортни и протоколни мероприятия:

На 16 юли /неделя/ 2017 г.

 – от 09.00 ч. до 16.00 ч. ще се проведат традиционните спортни мероприятия като състезания по волейбол в Спортната зала на 1-ва езикова гимназия; по плуване в басейн „Приморски” и теглене на въже на Морска гара Варна.  

– от 15.00 ч. до 19.00 ч. чуждестранните военни кораби, базирани на пристанище Варна, ще бъдат отворени за посещение от гражданите и гостите на града.

На 17 юли /понеделник/ 2017 г.

– командирите на чуждестранните кораби ще се срещнат с областния управител на област Варна и кмета на град Варна.

– от 13.30 до 14.00 часа е пресконференцията на командирите на чуждестранни групи и кораби в Юнашкия салон.

На 19 юли /сряда/ 2017 г. от 08.30 до 14.00 часа, от борда на фрегата „Дръзки”, гостите и представителите на медиите ще имат възможност да наблюдават различни епизоди от учението на море:

– „Противодействие на терористична група завладяла кораб.”

– „Ликвидиране на пожар на търговски кораб в пристанище (борба с пожар, евакуиране на пострадали).”

– „Противодействие на нелегален трафик/ превоз на мигранти по море. Спасяване на голям брой хора на море.”

– „Отразяване на асиметрични атаки на море”

– „Отразяване атаки на въздушен противник (ПВО на кораба)”.

– „Атака на подводница от ПУГ с използване на противоподводни бомби”.

– „Артилерийска стрелба по въздушна цел.”

– „Отдаване на чест при среща на военни кораби на море”.