ЗАПОЧНА ТАКТИЧЕСКОТО УЧЕНИЕ „ЧЕРНО МОРЕ-2017”

Jun 05

От 5 до 9 юни 2017 г. се провежда тактическото учение на Флотилия бойни и спомагателни кораби „Черно море-2017”, което е заключителен етап от подготовката за предстоящото през месец юли национално военноморско учение с международно участие „Бриз 2017”.

Учението дава възможност на участниците да демонстрират и усъвършенстват своите умения при прилагане на оперативните процедури на НАТО, използване на системите за управление на силите и средствата на флотилията и други военноморски практики, отнасящи се до планирането, провеждането и анализа на тактически учения.

Целта е подобряване организацията по планиране и провеждане на тактически действия от формированията  на флотилията и отработване на пълния спектър от мисии и задачи.

В учението участват общо 23 бойни и спомагателни кораба от състава на флотилията, 2 вертолета АS 565 МB “Panter” от авиобаза „Чайка”, 1 вертолет Ми-24 и 2 самолета СУ-25К от Военновъздушните сили на Република България.

По време на учението ще бъдат отработени следните сериали на море:

– отразяване на атаките на въздушен, надводен и подводен противник;

– противодействие на атаките на бързо движещи се малки надводни цели;

– разузнаване за поставени мини и унищожаване на участък от минно заграждение;

– контрол на корабоплаването;

– приемане и предаване на товари на море от вертолет;

– оказване на помощ на аварирал кораб;

– защита на група надводни кораби от ядрено, химическо и бактериологично оръжие;

– водолазно обследване на район за заставане на корабите на котва.

На 09.06.2017 г. в района на пристанище Варна, във взаимодействие с правителствени и неправителствени организации,  ще бъдат отработени епизоди по гасене на пожар на кораб в пристанището и оказване на първа медицинска помощ и евакуация на пострадали.

Командир на оперативното съединение на море е командирът на Флотилия бойни и спомагателни кораби флотилен адмирал Мален Чубенков, а директор на учението е капитан I ранг Велко Велков – началник на щаба на флотилията.