Празнуват моряците от минен ловец „Цибър”

Feb 08

На 9 февруари 2013 г. се навършват четири години от издигането на българският военноморски флаг на минен ловец „Цибър”.

На 09 февруари 2009 г. във военноморската база Зеебрюге, Кралство Белгия,  след придобиването на кораба от България, на борда му тържествено беше вдигнат българският военноморски флаг. След това, от 9 февруари до 2 март 2009 г. минен ловец „Цибър” и фрегата „Верни” извършиха преход от  Кралство Белгия до Република България.

Днес на тържественото вдигане на военноморския флаг, гюйса и флаговете за разцветяване присъстваха офицери от командването на дивизион миночистачни кораби и на отряда противоминни кораби, в чийто корабен състав е „Цибър”. На борда бяха първият български командир на кораба капитан трети ранг Димитър Желев, както и капитан втори ранг Галин Манев, командвал фрегата „Верни” по време на прехода до България.

По случай празника екипажът беше поздравен от командирът на Пункт за базиране Варна капитан първи ранг Тодор Йотов. Беше обявено приветствие от командването на дивизион миночистачни кораби от военноморска база – ВМС.

Историческа справка

В историята на Военноморските сили името „Цибър” са носили три кораба.

Първият „Цибър” е построен през 1906 г. в Германия. Мобилизиран е през есента на 1944 г. за миночистене на р. Дунав. Демобилизиран в края на 1945 г. 

Вторият „Цибър” е построен в бившия СССР и е приет в състава на ВМС на България на 30.09.1970 г. Участва в редица учения по инициативата „Партньорство за мир”, както и в двустранни учения с гостуващи военни кораби на страни от Черноморския регион и членки на НАТО. На 21.12.2004 г. е изведен от състава на Военноморските сили.

Сегашният минен ловец „Цибър” е спуснат на вода на 14.09.1989 г. в корабостроителния завод MercantileBelyard, Rupelmonde.

Задачите, които минен ловец „Цибър” изпълнява, включват участие в противоминни операции, изпълнение на водолазни противоминни операции, участие в противоминни действия в пристанища и райони с дълбочини над 10 метра, осигуряване на противоминната отбрана на граждански и военни кораби.

Командир на минен ловец „Цибър” е капитан III ранг Панайот Борисов Панайотов – отлично подготвен, ерудиран и амбициозен офицер. Натрупал е сериозен опит в национални и многонационални противоминни учения, преминали изцяло по стандартите и процедурите на НАТО.