Тренировъчни полети в морската вертолетна авиобаза на Военноморските сили

Feb 07

На 5 и 6 февруари екипажите на вертолетите AS 565 MB “Panther” проведоха тренировъчни полети, в съответствие с плана за подготовка на морската вертолетна авиобаза на Военноморските сили.

По време на полетите беше извършена контролна проверка на готовността за присвояване на класна квалификация „Военен пилот 2 клас” на офицер от летателния състав на формированието.

Екипажите работиха по усвояване използването на придобитите в края на миналата година нови средства – спасителен кош и спасителен колан.

Тренировките слагат началото на целенасочена подготовка на част от състава за включване в състава на силите, даващи денонощно дежурство по ВМС за участие в операции по търсене и спасяване и оказване на помощ. Тази подготовка включва извършването на полети в сложна метеорологична обстановка нощем на установения минимум на времето.

От 1 август 2012 г. екипажи на вертолетите AS 565 MB “Panther” носят такова дежурство, като имат готовност при необходимост да се включат в операции за спасяване човешки живот на море, на бедстващи кораби, плавателни средства и летателни апарати.

Задачите по време на дежурството включват и оказване на помощ и съдействие на държавната и местна власт, институции и организации при природни бедствия, катастрофи и промишлени аварии на територията на Варненска, Бургаска, Добричка, Шуменска, Русенска, Силистренска, Разградска и Търговищка области.