ВОЕННОМОРСКИТЕ СИЛИ УЧАСТВАТ В ТЪРЖЕСТВАТА ПО СЛУЧАЙ ЦЪРКОВНИЯ ПРАЗНИК НА СВ. НИКОЛАЙ МИРЛИКИЙСКИ – ЗАКРИЛНИК НА МОРЯЦИТЕ

Dec 06

nikulden-2016-041На 6 декември – Никулден, в град Варна, пред православния храм „Св. Николай Чудотворец” се проведе военен ритуал и отслужване на молебен за здравето и силата на всички моряци по случай църковния празник на Св. Николай Мирликийски – закрилник на моряци и рибари.

Строя на военните моряци беше приет от командира на Военноморските сили контраадмирал Митко Петев.

Варненски и Великопреславски митрополит Йоан отслужи на молебен за здравето и силата на всички моряци.

След приключването на ритуала се проведе шествие, водено от Представителния духов оркестър на ВМС, до Военноморски клуб-Варна, където се проведе церемония по тържествено откриване на реновираната сграда на Военноморския клуб-Варна.

Походна кухня и личен състав от Военноморските сили участваха в приготвянето на рибен курбан, който бе раздаден  на гражданите и гостите на град Варна.

На 6 декември – Никулден, празника на град Бургас, представителни части от гарнизон Бургас участваха в тържествено издигане на националното знаме на площад  „Атанас Сиреков” пред сградата на община Бургас. На площада бяха построени представителните блокове на Военноморска база-ВМС, Транспортния батальон и сборен блок от военните формирования на ВВС от гарнизона. Строят бе приет от началника на гарнизон Бургас и командир на Флотилия бойни и спомагателни кораби комодор Мален Чубенков.

Военните моряци съвместно с община Бургас и доброволци от БЧК – Бургас  приготвиха и раздадоха риба и рибен курбан за гражданите и гостите на града на главната улица до сградата на община Бургас и пред църквата Св.св. Кирил и методий. Негово Високопреосвещенство Сливенският Митрополит Йоаникий отслужи Никулденска Света литургия за здраве и благоденствие. След това се проведе литийно шествие до Моста в Морската градина, където бяха  хвърлени венци и цветя в морето в памет на загиналите моряци и рибари.

6 декември – Никулден е празник и на град Черноморец. Там също беше отслужена Света литургия от отец Стилиян в църквата „Св. Никола” за благоденствието на всички жители на града. Литийното шествие до пристанището на град Черноморец продължи с хвърляне на венци и цветя в памет на загиналите моряци от  борда на моторен катер „Колокита” от  състава на военноморска база – ВМС.