ФРЕГАТА „ВЕРНИ” И БАЗОВ МИНОЧИСТАЧ „ПРИБОЙ” СЕ ЗАВЪРНАХА В ПУНКТ ЗА БАЗИРАНЕ БУРГАС ОТ УЧАСТИЕТО СИ В ОПЕРАЦИИ И УЧЕНИЯ НА НАТО

Dec 05

СнимкаНа 5 декември 2016 г. успешно приключи участието на фрегата „Верни” в операцията по морска сигурност на НАТО в Средиземно море „SEA GUARDIAN”. Екипажът на корабът изпълни всички поставени задачи по наблюдение на надводната обстановка и свързани с осигуряване на сигурността на корабоплаването в района на операцията.

По време на участие в операцията „SEA GUARDIAN”  бяха наблюдавани над 320 кораба, 3 от които бяха разпитани. Наблюдавани бяха 827 цивилни и 45 военни въздушни контакта.

От началото на плаването – 27 октомври до заставането в Пункт за базиране Бургас, фрегата „Верни” е проплавала  4 842 морски мили.

За пореден път екипажа на фрегата „Верни”, изпълни отговорната задача – да представи достойно България и Военноморските сили. Упоритият труд, себеотдаване и професионализъм бяха оценени високо, не само в България, но и от международната военна общност.

Също на 5 декември 2016 г. в Пункт за базиране Бургас се завърна и базов миночистач „Прибой” от участието си в противоминно учение на ВМС на Република Турция  „NUSRET 2016”.

От 25 ноември до 2 декември 2016 г. базов миночистач „Прибой”, съвместно с втората постоянна противоминна група кораби на НАТО, изпълняваше действия за обследване за мини на морски райони в Егейско море и бе потвърдена сертификацията му съгласно стандартите на НАТО.