119 години от създаването на Военноморска база Варна и Празник на Пункт за базиране Варна

Nov 18

СнимкаНавършиха се 119 години от създаването на Военноморска база Варна – цитаделата на българските флотски традиции, мястото, където са родени ударните ни сили на море, формированието, превърнало се в първопроходец на евроатлантическата ни интеграция.

Мероприятията по случай 119-та годишнина от създаването на Военноморска база Варна и празника на Пункт за базиране Варна започнаха още през месец октомври.

В състезания по футбол на малки врати, тенис на корт, тенис на маса, стрийтбол, щафета и теглене на въже участваха отбори на военните формирования от състава на Флотилия бойни и спомагателни кораби, дислоцирани в Пункт за базиране, както и на други формирования от Варненския гарнизон.

На 15 ноември 2016 г., след края на оспорваните спортни битки, командирът на формированието-домакин капитан І ранг Георги Георгиев връчи на победителите в отделните спортове награди, осигурени от Военноморски спортен клуб „Варна”.

По случай празника военнослужещите и цивилните служители бяха поздравени с прекрасни изпълнения от ученици от НГХНИ „Константин Преславски” и деца от съставите към Военноморски клуб Варна – студио „Палас”, „Фолклорни ритми” и студио „Да”.

На 17 ноември 2016 г., за трета поредна година, с любезното съдействие на регионалната структура на ИА „Военни клубове и военно-почивно дело”, в концертната зала на Военноморски клуб Варна се състоя офицерски бал. Официалните гости и офицерите от формированията се насладиха на прекрасните изпълнения на Представителния духов оркестър на ВМС, певците и танцьорите от НГХНИ „Константин Преславски”, група „Бургас 75” и индивидуалните изпълнители Боян и СтелКо.

На 18  ноември 2016 г. в Пункт за базиране Варна се състоя военен ритуал, който започна с тържествено издигане на националното знаме, военноморските флагове и флаговете за разцветяване. Свещенници от Варненската и Великопреславска Света Митрополия отслужиха молебен за здраве и успехи на военните моряци.

На церемонията присъстваха началникът на отбраната на Република България  генерал Константин Попов, заместник-началникът на отбраната вицеадмирал Емил Ефтимов (командир на Военноморска база Варна от 2009 до 2011 г.), командирът на Военноморските сили контраадмирал Митко Петев, командирът  на Флотилия бойни и спомагателни кораби ВМС   комодор Мален Чубенков, офицери от  командването на Военноморските сили, командири на военни формирования от Варненския гарнизон, адмирали и офицери от запаса командвали Военноморската база и Пункта за базиране.

По случай празника, със заповеди на  командира на Военноморските сили, командира  на Флотилия бойни и спомагателни кораби   и командира на Пункт за базиране Варна, бяха наградени военнослужещи и цивилни служители, отличили се с високи постижения и успехи през годината.

Военният ритуал завърши с преминаване на личния състав от формированията на Флотилията,   дислоцирани в Пункт за базиране Варна, в тържествен марш.