ВОЕННИТЕ МОРЯЦИ ПОЧЕТОХА ПАМЕТТА НА ЗАГИНАЛИТЕ ВОЙНИ В БИТКАТА ПРИ ВАРНА ПРЕЗ 1444 ГОДИНА

Nov 10

СнимкаНа 10 ноември 2016 година се навършиха 572 години от битката на обединената европейска армия  предвождана от полско-унгарския крал Владислав ІІІ Ягело /Варненчик/ и трансилванския воевода Януш Хуняди срещу турските войски на султан Мурад ІІ.

По този повод, в Парк – музея на бойната дружба 1444 г. „Владислав Варненчик”, представителна част от Военноморските сили,  Представителният духов оркестър на ВМС, командири на военни формирования от Варненския гарнизон участваха във военен ритуал по отдаване на почит и полагане на венци и цветя.

Строят на почетен караул на Военноморските сили бе приет от командира на ВМС контраадмирал Митко Петев. След слово на директора на музея Марин Костов беше отслужена заупокойна молитва от свещеници от Варненска и Великопреславска Света митрополия. С минута мълчание и падане на колене бе отдадена почит към загиналите в битката при Варна унгарски, полски, български, румънски, чешки, словашки, босненски, украински, хърватски, саксонски, литовски войни и папските рицари. Бяха поднесени венци и цветя пред мавзолея на крал  Владислав ІІІ Ягело /Варненчик/ и паметника на трансилванския воевода Януш Хуняди.

На ритуала присъстваха представители на държавната и местна власт от град Варна.