ФРЕГАТА „ВЕРНИ” УЧАСТВА В ОПЕРАЦИЯ НА НАТО В СРЕДИЗЕМНО МОРЕ „SEA GUARDIAN”

Nov 07

СнимкаПриключи първия етап от участието на фрегата „Верни” в операция на НАТО в Средиземно море „Sea Guardian”.

По време на прехода от Пункт за базиране Бургас до военноморска база Суда, на остров Крит, Гърция, фрегата „Верни” изпълни задачи по наблюдение и на морските превози и другите дейности в района на плаване. По време на престоя на кораба във военноморска база Суда от 30 октомври до 6 ноември 2016 г. екипажа извърши непосредствена подготовка за следващият етап, включваща отработване на действия свързани с конкретната обстановка в района на операцията.

Важна част от подготовката бе и специализираното обучение на групата за проверка на кораб-нарушител, което се проведе в „Учебен центъра на НАТО за контрол на корабоплаването” (NMIOTC) за времето от 31 октомври до 04 ноември 2016 г. Основен акцент бе поставен на темите: анализи и поуки от практиката; психологически аспекти, включващи народо-психология и етически особености на екипажа на проверявания кораб и аспекти на международното морско право, свързани с участието в морски операции. Освен теоретичната част, групата премина практически занятия по боравене с оръжие в тесни пространства, техники за претърсване на кораб и членове от екипажа на кораб-нарушител.

След завършване на подготовката комодор Георгиус Цокас, командир на „Учебен центъра на НАТО за контрол на корабоплаването”, поздрави обучаемите за положеното старание и връчи сертификат за преминатото обучение на командира на фрегата „Верни”.

На 6 ноември 2016 г. екипажът на фрегата „Верни” се възползва от възможността да упражни правото си на глас в откритата в град Ханя секция за провеждане на избори за президент, вицепрезидент на Р България и национален референдум.

На 7 ноември 2016 г. започна вторият етап от участието на фрегата „Верни” в операция на НАТО в Средиземно море „Sea Guardian”. Пред екипажа са поставени конкретни задачи по наблюдение на надводната обстановка и свързани с осигуряване на безопасността на корабоплаването в района на операцията. Тези задачи ще бъдат изпълнявани съвместно с други кораби от съюзни държави. За съгласуване на действията на море, на 5 ноември, се проведе работна среща с основния команден състав на участващите кораби.