132 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА КАПИТАН I РАНГ ГЕОРГИ КУПОВ

Oct 18

СнимкаНа 18 октомври 2016 година от 14:30 часа с военен ритуал бяха поднесени цветя на барелефа на капитан I ранг Георги Купов, на алеята на преподавателя във ВВМУ „Н.Й.Вапцаров” в гр. Варна, по случай 132-та годишнина от рождението на флотския герой.

На ритуала присъстваха командирът на Военноморските сили контраадмирал Митко Петев, началникът на ВВМУ „Н.Й.Вапцаров” комодор Боян Медникаров, офицери и курсанти.

Капитан I ранг Георги Купов командва миноносеца „Дръзки” при атаката му срещу крайцера „Хамидие” по време на Балканската война.

В нощта на 7 срещу 8 ноември 1912 г. отряд състоящ се от торпедните миноносци „Летящи“, „Смели“, „Строги“ и „Дръзки“ командвани от капитан втори ранг Димитър Добрев влиза в бой с турска ескадра от два антиторпедоносни кораба и крайцера „Хамидие“ на 30 мили югоизточно от Варна. Командвани от мичман І ранг Георги Купов моряците от „Дръзки“ със смели и себеотрицателни маневри единствени успяват да торпилират турския крайцер. На пълен ход „Дръзки“ пресича курса на турския кораб, тръгва на контракурс и от близка дистанция 50 – 60 метра торпедистът мичман Минков точно изстрелва торпедо. Попадението е в носа на крайцера, пробойната е около 10 m². Огромният тежковъоръжен и ескортиран от два антиторпедоносни кораба турски крайцер е поразен, полупотопен и изваден от военна употреба за дълго време и в крайна сметка е изведен от черноморския басейн и преместен в Йонийско и Бяло море.