НАВЪРШИХА СЕ 64 ГОДИНИ ОТ СЪЗДАВАНЕ НА СВЪРЗОЧНИЯ ПОЛК НА ФЛОТА

Oct 07

001На 7 октомври 2016 г. тържествено беше отбелязана 64-та годишнина от създаването на Свързочния полк на Военноморския флот, чийто правоприемник е военно формирование 26800 – Варна.

На тържественото мероприятие, което започна с издигане на националното знаме, присъстваха командирът на ВМС контраадмирал Митко Петев, директорът на РС „Военна полиция” – Варна полковник Любомир Дучев, началникът на отдел „Комуникационни и информационни системи” в Щаба на ВМС капитан І ранг Петко Петков, командири на военни формирования от гарнизона, офицери от Щаба на ВМС. В строя отново застанаха, макар и символично, бивши командири на полка, офицери и старшини от запаса, служили в славното поделение през годините.

В словото си по случай празника командирът на формированието капитан І ранг Тенчо Стоев подчерта, че днешните флотски свързочници достойно и с чест носят своята непрекъсната вахта, изпълнявайки завещания от техните предшественици завет „В мир и в бой – никога отбой!”

Контраадмирал Петев приветства военнослужещите и цивилните служители с празника и пожела успешно изпълнение на стоящите пред формированието задачи. Обръщайки се към присъстващите ветерани, той подчерта приемствеността и съхранените войнски традиции, с които свързочниците във флота заслужено се гордеят.

Паметен ще остане този ден и за петима матроси от последното попълнение на формированието. Те положиха военна клетва и се заклеха да служат на Отечеството пред своите командири и колегите си от строя.

След преминаването в тържествен марш и изпращането на бойното знаме, гостите на тържеството разгледаха богатат музейна сбирка на Свързочния полк.