ВОЕННОМОРСКИТЕ СИЛИ НАВЪРШИХА 137 ГОДИНИ ОТ СВОЕТО СЪЗДАВАНЕ

Aug 14

снимкаНа 13 и 14 август 2016 г. бе кулминацията на тържествените чествания, посветени на 137-ата годишнина от създаването на Военноморските сили.

В събота от 18.00 ч., в зала 1 на Фестивален и конгресен център във Варна, се състоя тържествено събрание, посветено на празника. В своето слово командирът на ВМС контраадмирал Митко Петев отбеляза най-значимите постижения на военните моряци през годината, благодари за неуморния труд и вложените усилия на военнослужещите и цивилните служители и изрази своята увереност в успешното изпълнение на поставените пред флота задачи.

Заместник-министърът на отбраната Десислава Йосифова и началникът на отбраната генерал Константин Попов наградиха военнослужещи и цивилни служители от състава на Военноморските сили, отличили се с висок професионализъм при изпълнението на задачите.

В неделния ден, от 08:55 ч. на Морска гара Варна, се проведе ритуал за тържествено вдигане на Военноморския флаг и флаговете за разцветяване на корабите от ВМС. Тържествения ритуал изпълниха фрегата „Дръзки”, фрегата „Смели” и минен ловец „Цибър” от Флотилия бойни и спомагателни кораби.

Веднага след това бе военният ритуал за производство в първо офицерско звание на випускниците на ВВМУ „Н.Й.Вапцаров”.

На ритуалите, които се проведоха на Морска гара – Варна, присъстваха заместник-министърът на отбраната Десислава Йосифова и началникът на отбраната генерал Константин Попов, заместник-председателят на Военния комитет на НАТО генерал-лейтенант Марк Шислер, постоянният секретар на отбраната Добромир Тотев, заместник-началникът на отбраната контраадмирал Емил Ефтимов, народни представители, кметът на град Варна Иван Портних, заместник-областният управител на Варненска област Кристиян Богоев, Варненският и Великопреславски митрополит Йоан, висши офицери от Българската армия и граждани.

Официалните гости на празника на Военноморските сили посетиха фрегатата „Дръзки“, от която наблюдаваха демонстрация на директни действия на военнослужещи от формированието за специални операции на ВМС и авиобаза „Чайка“ по овладяване на кораб – нарушител, който е завладан от терористи.